07:20
18:20
Nachtmodus

WNF laat experts aan het woord: moet trofeejacht worden verboden?

Foto’s van jagers in buitenlandse oorden met exotische diersoorten kunnen heftige reacties oproepen. Niet alleen op social media, maar ook in de politiek. Zo heeft Nederland sinds een aantal jaar het importeren van bepaalde jachttrofeeën verboden. Wereld Natuur Fonds stelde aan vier experts de vraag: moeten we trofeejacht verbieden?

Simone Eckhardt (directeur Spots), Maxi Louis (directeur NACSO, Namibië), Arie Trouwborst (Jurist en hoofddocent aan Tilburg University) en Amy Dickman (onderzoeker Oxford Universiteit) kregen deze stelling voorgelegd. In hun antwoorden benadrukken zij de positieve rol van jacht in het natuurbeheer. Jacht geeft een economische beloning voor en waarde aan natuurbeheer, het kan helpen om mens-dierconflicten te voorkomen/verzachten en helpt bij het voorkomen van stroperij.

Verbod trofeejacht zonder alternatief is schadelijk
In hun antwoorden waarschuwen de deelnemers ook voor ‘simpele oplossingen’, zoals het verbieden van trofeejacht. Door de jacht te verbieden zonder dat er een levensvatbaar alternatief is kun je natuurbeheer ernstige schade toebrengen. Zo draagt jacht in Namibië bij aan het behoudt van de zwarte neushoorn, een internationaal bedreigde diersoort met nog maar ~5.500 exemplaren in het wild. In Namibië groeit de populatie door goed beheer, maar een verbod op trofeejacht zal dit ondermijnen.

Maxi Louis (directeur van de Namibian Association of Community Based Natural Resource Management Support Organisations) zegt daarover: ‘Voor het natuurbeheer worden wildwachters aangesteld. Hun salarissen worden betaald met geld uit toerisme én trofeejacht. In 2018 bracht de trofeejacht ruim 1,6 miljoen euro op. Dat geld is hard nodig, want lang niet elk gebied is geschikt voor toerisme. Bovendien loopt het toerisme terug. Als de trofeejacht wegvalt, is de natuur in Namibië slechter af.’

Daarnaast waarschuwen de experts er ook voor om vanuit het buitenland te bepalen hoe het natuurbeleid er in een ander land uit moet zien. Dat is bijvoorbeeld het geval sinds Nederland in 2015 bepaalde dat bepaalde jachttrofeeën niet meer geïmporteerd mogen worden.

 

 

Lees het hele verhaal op de website van het WNF:

Stelling: trofeejacht verbieden
  • Delen:

Gerelateerd nieuws