07:38
18:05
Nachtmodus
Foto: Erik van Til

Vogelvrijwilligers in mineur: vos op vrije voeten. ‘Soms denk ik: waar doen we het voor?’ – DvhN

Vogelvrijwilliger Jan Pier Cleveringa ziet steeds meer nesten leeggeroofd worden: een derde meer dan anders. Een jachtverbod op de vos kan daarvan de oorzaak zijn.

(…)

Het gaat niet best met de weidevogels. Grutto’s, tureluurs, scholeksters, kieviten en wulpen – elk jaar zijn er minder van. Klonk twee decennia geleden nog onafgebroken gekwetter, anno 2022 blijft het vrijwel stil in de weilanden. Het baart de honderden vrijwilligers in Groningen en Drenthe grote zorgen. ,,Soms denk ik: waar doen we het voor?’’ zegt Cleveringa. ,,We proberen maar gewoon zo goed mogelijk te redden wat we kunnen en bewustwording te bevorderen bij boeren en natuurorganisaties.’’

Voor de achteruitgang zijn verschillende redenen te noemen. Met bovenaan het grondgebruik. Daarnaast spelen ook roofdieren een grote rol in de verdwijning van de weidevogels.

Sinds februari mag er overdag niet meer gejaagd worden op de vos. Groningen verzon vanwege de uitspraak van de rechter een manier om toch nog afschot op de vos mogelijk te maken. Jagers moeten kunnen aantonen dat ze vossen schieten ter bescherming van wilde flora en fauna en in het belang van de openbare veiligheid.

Lees het hele bericht op de website van DvhN

DVHN.nl
  • Delen: