05:39
21:31
Nachtmodus

Verbond van Verzekeraars: schadelast door aanrijdingen met dieren neemt toe

Uit cijfers van het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars die vandaag bekend zijn gemaakt, blijkt dat de schadelast voor verzekeraars bij een aanrijding met een (wild) dier flink toegenomen is. In 2017 kostte een gemiddelde claim verzekeraars nog 1.632 euro, in 2020 is dit gestegen naar 1.921 euro. Ook het aantal aanrijdingen met dieren is in de afgelopen jaren fors gestegen. Van 5.750 in 2014 tot 8.603 vorig jaar.

Gemiddelde claim duurder
Volgens het Verbond is de stijging van het bedrag per claim te verklaren door het steeds complexer worden van schadeherstel en het duurder worden van onderdelen voor auto’s. De stijging in het aantal aanrijdingen over de afgelopen jaren heeft te maken met het feit dat Nederland steeds meer weggebruikers kent, dit betekent meer aanrijdingen. Daarnaast is het steeds drukker in het verkeer en ook het smartphonegebruik in het verkeer draagt bij aan ongelukken. Het Verbond blijft daarom bij de politiek benadrukken dat afleiding in het verkeer moet worden aangepakt.

Regionale verschillen
Het DAC heeft ook gekeken naar het aantal aanrijdingen met dieren en de regionale verschillen zijn groot. Veruit de meeste botsingen met een hert, zwijn of ander (wild) dier vinden in de provincie Gelderland (1.300) plaats, terwijl Flevoland (290) de minste aanrijdingen noteert. Het Verbond vindt dan ook dat lokale overheden in de provincies waar veel aanrijdingen met wild plaatsvinden, automobilisten moeten wijzen op ‘hot spots’.

Coronajaar
De meeste aanrijdingen vonden in 2020, ondanks verschillende lockdowns, traditiegetrouw plaats in de maanden april (966) en mei (1.023). Het Verbond vermoedt dat door coronagerelateerde drukte in de natuur (wandelaars), wilde dieren vaker hun vaste gebied verlaten en daarbij het slachtoffer worden van een ongeval.


Campagne Jagersvereniging
In het najaar 2020 lanceerde de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging de campagne ‘Veilig op de weg, daar jagen wij voor’. In het kader van deze campagne informeerde de Jagersvereniging het Nederlandse publiek over de rol van jagers bij verkeersveiligheid.  Het aantal wildaanrijdingen hangt mede samen met de omvang van de wildpopulatie. Beheer door jagers is belangrijk om de wildpopulatie op niveau te houden. Daartoe bevoegde jagers assisteren na een aanrijding met wild en jagers helpen ook deze te voorkomen door het plaatsen van speciale wildreflectoren. Door hun hulp is zo op sommige locaties het aantal aanrijdingen met ruim de helft verlaagd.Daarnaast pleitte de Jagersvereniging tijdens deze campagne voor het opnemen van het onderdeel ‘wettelijke verplichtingen na aanrijding met wild’ in het theorie-examen auto van CBR.

  • Delen:

Gerelateerd nieuws