06:29
20:45
Nachtmodus

Update e-screener 06/11/19 – CDA opent samen met jagers en sportschutters meldpunt ‘wapens terug’

CDA-kamerleden Maurits von Martels en Chris van Dam hebben samen met de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging en de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie) een meldpunt geopend voor jagers en sportschutters van wie onlangs de wapens en hun munitie door de politie in beslag is genomen. Het gaat om wapens van verlofhouders die met negatief gevolg de nieuwe e-screener hebben afgelegd; een test waarvan minister Grapperhaus de Kamer afgelopen dinsdag berichtte dat per onmiddellijke ingang gestopt wordt met deze test.

Van zo’n 66 bij de KNSA en de Jagersvereniging aangesloten jagers en schutters zijn wapens en munitie in beslag genomen. Het gaat veelal om mensen die al decennia lang de schietsport beoefenen of jager zijn, eervolle burgers, vaak ook mensen op leeftijd die zich met de inbeslagname van de wapens niet alleen geschoffeerd voelen, maar ook zich schamen voor het feit dat getwijfeld wordt aan hun integriteit en psychische stabiliteit.

Ondanks het feit dat de minister afgelopen dinsdag aankondigde dat gestopt wordt met de e-screener en dat wapens terug gegeven zullen worden (per individueel geval wordt dit beoordeeld) is op dit moment nog geen enkel wapen terug gegeven en – sterker nog – zijn er na dinsdag alsnog wapens ingenomen. De urgentie om de wapens terug te krijgen is hoog, want het jachtseizoen is momenteel in volle gang bezig.

Samen met de KNSA en de Jagersvereniging willen de CDA-Kamerleden exact in beeld krijgen van wie wapens en munitie zijn ingenomen, wie de komende dagen en weken spullen terug krijgt, wie niet, wat de voortgang is in dit proces. Von Martels en van Dam zijn van mening dat in principe alle wapens en munitie terug moeten naar de rechtmatige eigenaren: herstellen en opnieuw beginnen. Gedupeerden kunnen zich melden bij de KNSA en de Jagersvereniging. Deze organisaties staan in nauw overleg met de Kamerleden.

  • Delen:

Gerelateerd nieuws