05:53
21:37
Nachtmodus
Foto: Michael Migos

Uitbraak Afrikaanse varkenspest nachtmerrie voor alle zwijnen – KNMvD

20 oktober 2018 – Veel varkenshouders, dierenartsen en toezichthouders staat de uitbraak van Klassieke Varkenspest (KVP) in 1997 nog levendig voor de geest. Om de ziekte te bestrijden, maar ook om een eind te maken aan ernstig dierenleed, werden ontelbaar veel dieren gedood. Sindsdien maakt ringvaccinatie deel uit van een medisch-sanitair cordon bij dierziekte-uitbraken. Tegen Afrikaanse Varkenspest (AVP) is geen vaccin beschikbaar en behandeling is onmogelijk. Een eventuele uitbraak is dus zonder meer een nachtmerrie.

Stevige preventieve maatregelen

Er is in Nederland een actueel draaiboek voor AVP en de informatievoorziening is op orde. Varkenshouders, dierenartsen, transporteurs en vleesverwerkende bedrijven nemen daarnaast stevige preventieve maatregelen. Dat wil de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) ook voor de wilde zwijnen.

Eén ding is namelijk zeker: een uitbraak gaat ten koste van zowel de wilde zwijnen als de gehouden varkens. Hoe goed en snel de bestrijding bij een eventuele uitbraak ook op gang komt, AVP verdwijnt daarna waarschijnlijk nooit meer uit onze bossen.

Ernstige verschijnselen

AVP gaat gepaard met ernstige ziekteverschijnselen: koorts, bloederige diarree, bloedingen, afsterving van de huid, abortus, zwakte en sterfte. Dieren kunnen virusdrager worden en de ziekte blijven verspreiden. Er is geen behandeling en er is geen vaccin. In Afrika, Rusland, Oekraïne en een aantal EU-landen is de ziekte voortdurend aanwezig. Verspreiding naar ons land kan via vlees of vleesproducten van besmette varkens of door contacten tussen besmette wilde en/of gehouden varkens. Dat is niet ondenkbaar: In België zijn bij de grens met Frankrijk reeds besmette wilde zwijnen gevonden.

Genezen van AVP is zeer zeldzaam. Daarom is het noodzakelijk om stevige maatregelen te treffen die de overdracht van de ziekte tegengaan, waaronder hygiëne- en quarantainemaatregelen. Dat laatste is onmogelijk bij wilde zwijnen, zeker buiten de vastgestelde leefgebieden. Daarom is de KNMvD voorstander van de intensivering van de preventieve jacht op wilde zwijnen, zoals recent door Minister Schouten van LNV mogelijk is gemaakt op verzoek van de provincies. Door het aantal wilde zwijnen, buiten de aangewezen gebieden op de Veluwe en in Limburg, drastisch terug te brengen kan de ziekte zich namelijk veel moeilijker verspreiden.

(…)

Lees het hele bericht gratis op de website van de KNMvD

www.knmvd.nl
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items