Tradities blijven in ere, maar jagen en wild eten gaat wel anders – Omroep Gelderland
Door corona konden de tellingen die jagers jaarlijks uitvoeren niet worden verricht. Ook de jacht zelf zal er – door de beperking in de groepsgrootte – dit jaar anders uitzien. Toch is voor de Faunabeheereenheid Gelderland duidelijk dat het goed gaat met de wildstand.
‘We hebben totaal geen wetenschappelijk onderzoek, maar wat je ziet is dat er door de droogte minder gemaaid wordt, gewassen langer op het land staan en er daardoor meer dekking is voor wild’, zegt Erik Koffeman van FBE Gelderland. ‘Wild lijkt geen last te hebben van de klimaatverandering.’
Voor Chuck van de Vlasakker, jager en jachthoornblazer, betekent jagen ‘één zijn met de natuur’. Daarnaast levert hij als jager ook een maatschappelijke bijdrage. Denk aan het toenemend aantal aanrijdingen en de oplopende schade aan gewassen bij boeren.
Thuis wild eten
Voor horeca-ondernemer Cora Bosma zal het seizoen er dit jaar wel anders uitzien. Waar mensen normaal komen dineren, kunnen zij nu een wildgerecht afhalen om thuis te eten. ‘Het gaat met name om stoofgerechten, soep. Mensen kunnen een viergangenmenu samenstellen of gewoon een gerechtje.’