05:23
21:58
Nachtmodus

Succesvol weidevogelbeheer in de Eempolders – Vroege Vogels

De uitzending van Vroege Vogels op 30 april 2021 richt zich volledig op de Eempolders, een gebied in het noorden van de provincie Utrecht. Dit gebied is voor het overgrote deel eigendom van boeren. Ook Natuurmonumenten heeft er terreinen. Gezamenlijk worden er flinke inspanningen gepleegd om de weidevogeldoelstellingen te halen, waaronder het verhogen van het waterpeil. Beheer van predatoren is ook één van de middelen die wordt ingezet.

Twee medewerkers van Natuurmonumenten lichten toe welke inspanningen gepleegd worden ten behoeve van weidevogelbeheer. Zo laten zij zien hoe zij het waterpeil regelen. Daarnaast wordt toegelicht waarom er in het hele gebied en ook op de terreinen van Natuurmonumenten vossen worden afgeschoten. ‘Dat doen we omdat we hier eigenlijk echt de keuze hebben gemaakt: we gaan hier echt voor weidevogels. We hebben hier dit gebied echt supergoed ingericht, alles voor elkaar. Om te zorgen dat die kuikens uitkomen, is het ook noodzakelijk om hier de vossen te reduceren.’ Valkema licht toe dat succesvol weidevogelbeheer op een aantal pijlers berust: voedsel en veiligheid. Zijn collega Roodhart benadrukt dat ook de onderlinge samenwerking met het agrarisch collectief Eemland en Natuurmonumenten een succesfactor is.

In het gebied wordt nu onderzoek gedaan naar de effecten van predatie.

Eerder verscheen in Buit (het blad van de Jagersvereniging) een artikel over de samenwerking tussen boeren en jagers in de Eempolders: ‘Hij beschermt de vogel, hij bejaagt de vos

Het hele fragment is terug te kijken. Het gedeelte over predatie start op 5.15 minuten.

 

Bekijk de hele aflevering op Vroege Vogels.nl

Vroege Vogels, 30 april 2021 - Eempolders
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerde items