05:33
21:38
Nachtmodus
Foto: iStock

Stroper gepakt die met ‘lange honden’ op grote schaal hazen, konijnen en reeën afslachtte – De Gelderlander

De Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) heeft afgelopen week in Made een man aangehouden op verdenking van een zware vorm van stroperij. De man kon op heterdaad worden betrapt. Stropen is nog altijd een groot probleem. Niettemin lijken de gezamenlijke inspanningen van politie, groene BOA’s, wildbeheereenheden en jagers zijn vruchten af te werpen, nu zich de afgelopen vijf jaar een afname van het aantal meldingen lijkt af te tekenen.

Natuurinspecteurs van Samen Sterk in Brabant en de politie voerden de aanhouding in Made uit op last van de officier van justitie, waarbij ook de woning van de verdachte werd doorzocht. Daarbij werden een lange jachthond, PCP-luchtdrukwapens en een voertuig met lichtbakken aangetroffen en in beslag genomen. De stroper was actief in een groot gebied in West-Brabant en vermoedelijk Zeeland. Een tweede verdachte is gevraagd zich te melden op het bureau.

Grove vorm van stroperij
Volgens de ODBN gaat het om ‘een grove vorm van stroperij waar hazen, konijnen en reeën op brute wijze worden bemachtigd en gedood door zogenoemde lange honden’. Lange honden kunnen vanwege hun snelheid een haas, konijn of ree achtervolgen, inhalen en vangen of doden. Het inzetten van deze honden is verboden.

Toenemende agressie in het buitengebied
In totaal zijn er in 2020 bij de Nationale Politie 3.478 meldingen geregistreerd op maatschappelijke klasse ‘flora en fauna’, waar stroperij onder valt. Deze meldingen betreffen zowel flora als fauna. Hoewel het aantal stroperijmeldingen de afgelopen paar jaar is afgenomen, neemt de agressie in het buitengebied verder toe.

De toezichthouders voelen zich momenteel niet veilig als ze aan het werk zijn in het buitengebied. Groene BOA’s willen daarom een betere uitrusting om zich hiertegen te weren en meer ondersteuning van de politie. De misstanden die in het buitengebied plaatsvinden zijn uiteenlopend. Van mountainbikers tot drugsdumpingen en hennepkwekerijen. Echter, vooral voor criminele activiteiten leent het afgelegen buitengebied zich goed.

Unieke positie jagers
Jagers hebben een unieke positie in het Nederlandse buitengebied. Zij brengen er veel tijd door, zijn door meerjarige contracten met grondeigenaren aan hun gebieden verbonden en zijn vaak actief in de schemerperiode en de nachtelijke uren. Bovendien zitten jagers in een hecht netwerk met natuurbeschermers, andere jagers, boeren en andere inwoners van hun jachtgebied. Misstanden en criminaliteit gaan dan ook zelden onopgemerkt voorbij aan jagers. Vaak willen zij ook in actie komen, met name wanneer wildbeheereenheden, waar alle jachthouders lid van zijn, zelf een BOA-jachtopzichter

Lees het hele bericht op de website van De Gelderlander

Stroper gepakt die met ‘lange honden’ op grote schaal hazen, konijnen en reeën afslachtte
  • Delen:

Gerelateerde items