05:23
21:58
Nachtmodus

PVV wint Tweede Kamerverkiezingen 2023: Wat betekent dit voor het Jachtdossier?

In een onverwachte wending heeft de PVV van Geert Wilders met veruit de meeste stemmen de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 gewonnen. Op het moment van schrijven staat zijn partij op 37 zetels, gevolgd door GL/PvdA (25 zetels), VVD (24 zetels) en NSC (20 zetels). Deze uitslag roept vragen op over de toekomstige samenstelling van het kabinet en werpt speculatie op over de richting die het zal inslaan.

De cruciale vraag die velen bezighoudt, is hoe deze politieke verschuiving het beleid met betrekking tot de jacht zal beïnvloeden. Willem Schimmelpenninck van der Oije (directeur), deelt zijn inzichten: “Dit is niet de uitslag die Nederland had verwacht, de peilingen van de afgelopen maand wezen in een andere richting. Op dit moment lijkt het een mogelijkheid dat er een rechts kabinet wordt gevormd met NSC en gedoogpartner VVD, maar dat is nog onzeker en de onderhandelingen tussen de partijen zullen uitdagend zijn. Het zal nog lang duren voordat er een kabinet is, op dit moment liggen de standpunten van de PVV en de andere partijen ver uit elkaar.”

Veel onzekerheid

“Het wordt spannend om te zien hoe het kabinet eruit zal zien en welke invloed dit zal hebben op het jachtdossier. Maar wat zal er gebeuren met het stikstof- en biodiversiteitsdossier? Hierover zal nog flink worden onderhandeld, het blijft afwachten wat er in het Regeerakkoord wordt opgesteld. De uitkomst kan nog alle kanten op gaan”, aldus Willem Schimmelpenninck van der Oije.

Theo ten Haaf (voorzitter) erkent de onzekerheid en benadrukt: “Kiezers hebben gesproken, op dit moment valt er nog niks te zeggen over deze uitkomst. We blijven uiteraard aandacht vragen voor de jacht, het belang ervan benadrukken, ook tijdens de coalitiebesprekingen. Het is te vroeg om nu al duiding te geven.”

Terwijl Nederland zich bevindt in een periode van politieke verandering na de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen van 2023, blijven wij in contact met partijen voor de belangrijke vragen rondom jacht, verkeersveiligheid, landbouwschade en biodiversiteit. Wij verwachten hiervoor bij een toekomstige coalitie gehoor te vinden. In de tussentijd kun je hier nog eens de standpunten van de partijen omtrent jacht en faunabeheer lezen.

  • Delen:

Gerelateerd nieuws