05:39
21:31
Nachtmodus
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

Op pad met ‘groene boa’s’ in Limburg – NRC

In Limburg stijgt het aantal meldingen van wildstroperij, maar er is een tekort aan handhaving. De NRC ging op pad met ‘groene boa’s’ Huub en Ralph.

De criminaliteit op het Limburgse platteland neemt toe. Het aantal meldingen van wildstroperij stijgt, maakte de lokale afdeling van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging onlangs bekend. Met illegale wapens wordt gejaagd op reeën, wilde zwijnen en hazen. Een oorzaak kan de groeiende populariteit van wild vlees zijn: stropers verkopen het vlees op de lokale zwarte markt. Andere stropers gaat het vooral om de kick: ook het ‘groene casino’ is populair. Hierbij zetten mensen geld in op honden die hazen moeten vangen.

De hele provincie telt twintig tot dertig buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die deze problemen moeten bestrijden. Als lid van de Groene Brigade werkt Huub voor de provincie Limburg. Ralph, is opsporingsambtenaar voor Stichting het Limburgs Landschap. De verschillende handhavingsorganisaties werken veel samen, maar dat verhelpt de problemen niet. „Er is echt te weinig toezicht”, zegt Huub. „Om goed toezicht te houden, is het dubbele aantal mensen nodig.”

De politie heeft zich volgens hem steeds meer teruggetrokken uit het buitengebied, terwijl de boa’s niet altijd genoeg middelen hebben om tegen stropers en andere criminelen op te treden. Huub, gekleed in een steekwerend vest, heeft pepperspray, een wapenstok, handboeien en een portofoon om te communiceren met de meldkamer. Een dienstwapen heeft hij niet. Wanneer hij een stroper op heterdaad wil betrappen, vraagt hij versterking van de politie. Maar die is niet altijd op tijd.

(…)

Lees het hele artikel op NRC.nl

NRC.nl
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items