05:32
21:39
Nachtmodus
Foto: Ian Wouda

Oogsten onzeker na uitspraak – RTV Drenthe

Heb je als boer net je land ingezaaid, wordt alles achter je rug om meteen opgepeuzeld door kraaien, duiven en roeken. Dat is de grote angst van agrariërs in Drenthe nu ze door een weeffout in de wet Natuurbescherming niet zomaar vogels kunnen laten wegjagen.

Tot de fout is rechtgezet kunnen boeren geen gebruik maken van de ontheffing die in de wet is opgenomen om dieren te bestrijden die schade veroorzaken. Ze moeten tijdelijk een aparte ontheffing aanvragen bij de provincie.

Normaal laat Goelema een jager komen om de vogels te verjagen. Doorgaans met bepaalde maatregelen als linten en opgehangen dode vogels, gecombineerd met afschot. Dit jaar kan dat niet meer, verklaart Martin Bruins van de Jagersvereniging Drenthe. “We kunnen nu alleen maar reactief reageren, door een ontheffing aan te vragen bij de provincie, waarbij we 16 a4’tjes in moeten vullen om uiteindelijk een ontheffing te krijgen, met een behandelingstermijn.”

De rechtbank in Utrecht haalde in februari vernietigend uit naar een besluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. In dat besluit stond dat op de vos gejaagd mocht worden als die overlast veroorzaakt. Nu dat besluit niet meer geldig is, mag ook op heel veel andere schadedieren niet meer gejaagd worden. Die situatie wordt naar verwachting wel gerepareerd, maar de tijd die daarvoor nodig is, die hebben boeren niet.

Martin Bruins hoopt dat de provincie een algemene ontheffing regelt binnen de provinciegrenzen. Op die manier hoeft niet elke individuele boer voor elk perceel een aparte ontheffing aan te vragen. Volgens Bruins doen andere provincies het ook op die manier. Hij vindt daarin bijval van boer Goelema. “Op het moment kan je er niets mee en dat is redelijk frustrerend moet ik zeggen. Wij zitten met de gevolgen ervan en het komt op mij over van: ‘zoek het maar uit’.”

(…)

Lees het hele bericht op de website van RTV Drenthe

RTVDrenthe.nl
  • Delen: