05:33
21:38
Nachtmodus
Foto: Michael Migos

Noordrijn-Westfalen wil speciale jachtwet invoeren bij uitbraak AVP

De Duitse deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen (NRW) wil een speciale jachtwetgeving invoeren die moet worden toegepast in geval van een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. In het geval van een crisis is de verordening bedoeld om een effectievere jacht op wilde zwijnen mogelijk te maken om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Dit meldt het Westfalenblatt. Een wetsvoorstel wordt volgende week behandeld. 

De volgende maatregelen worden voorgesteld:

  • Tot nu toe kan groot wild in NRW alleen worden geschoten met groot kaliber munitie om dierenwelzijnsredenen. NRW wil nu ook hagel munitie toestaan.
  • Jagers moeten de mogelijkheden krijgen om gebruik te maken van vangkooien. Deze vangkooien moeten worden gecontroleerd door wildcamera’s met telefonische meldfuncties of door mensen op een regelmatige basis. Gevangen wilde zwijnen moeten dan zo snel mogelijk worden gedood.
  • Jagers mogen momenteel nachtzichtapparatuur gebruiken, maar het monteren op geweren is wettelijk verboden. Met de nieuwe AVP-verordening wil het land dit verbod tijdelijk opheffen en een gedefinieerde groep mensen in staat stellen om met die middelen in het donker te jagen.
  • De loodmunitie die jaren geleden door de deelstaatregering is verboden, moet weer worden toegestaan voor de jacht op wilde zwijnen. Volgens de deelstaatregering moeten varkens in het geval van AVP ook op korte afstand kunnen worden geschoten.
  • De regel dat er niet binnen 300 meter van de voederplaatsen wordt gejaagd op zwijnen, moet worden afgeschaft. Ook moet het mogelijk zijn om in de buurt van jachtvrije gebieden zoals ecoducten en wildovergangen wilde zwijnen te bejagen.
  • Zogende moeder dieren en biggen met strepen moeten kunnen worden geschoten.

Lees het hele bericht op de website van het ISN

schweine.net
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items