05:53
21:37
Nachtmodus
Foto: Anoeska Vermeij

Nederland heeft jagers juist hard nodig – Trouw

Op 23 november 2021 plaatste Trouw een opiniestuk over jagers geschreven door bioloog Koen Jansen. In het stukt beschrijft Jansen dat de gedachte en het beeld dat de natuur in Nederland zichzelf regelt onjuist is. Jagers zijn juist nodig om de balans te herstellen. 

‘Jagers die zeer betrokken zijn bij het beschermen van niet-bejaagbare weidevogels krijgen de schuld zodra bepaalde bejaagbare soorten achteruitgaan, en als het soorten betreft die nooit bejaagd worden, krijgt de landbouw de schuld. De oorzaak wordt zelden gezocht in een disbalans van soorten in cultuurgebieden. De landbouw heeft een inhaalslag te maken qua biodiversiteit, maar dat geldt ook voor overheden die gaan over grondwaterstand en ruilverkavelingen.

Jagers kunnen uitkomst bieden door de balans terug te brengen, maar ze krijgen nu de kans niet. De jachtrechten en ontheffingen worden elk jaar verder ingeperkt. Tegenstanders promoten emoties tot argument en dat is nooit verstandig, zeker niet bij zo’n gevoelig onderwerp. Als jagers meer ruimte krijgen, vinden veel mensen dat zielig voor dieren. Het is een verschil in zienswijze tussen het platteland en de stad. En uiteindelijk ook een verschil in keuzes. Nederland heeft daarom meer jacht nodig, het is beter voor de biodiversiteit en uiteindelijk ook voor het landschap.’

Lees het hele bericht op de website van Trouw

Nederland heeft jagers juist hard nodig, er zijn veel te veel ganzen, vossen en wilde zwijnen
  • Delen:

Gerelateerd nieuws