06:37
20:38
Nachtmodus
Foto: Erik van Til

Natuurorganisaties drijven provincie Zuid-Holland in het nauw: rechters kritischer op afschieten dieren – AD

In het Algemeen Dagblad van 12 april is er uitgebreid aandacht voor de juridische procedures tegen ontheffingen. Provincies verlenen deze ontheffingen voor het beheer van wilde dieren, waarna natuur- en dierenorganisaties deze ontheffingen standaard aanvechten. Inmiddels lopen er landelijk tientallen rechtszaken die steeds vaker gewonnen worden.

Vorige week sneuvelde in Zuid-Holland de ontheffing voor smienten. Eerder dit jaar hielden de ontheffingen voor lichtbakken van vossen en afschot van knobbelzwanen en damherten geen stand voor de rechter. De provincie Zuid-Holland erkent in een reactie dat steeds meer organisaties procedures aanspannen en dat de rechter steeds kritischer toetst.

Voor de soorten waar de provincies ontheffingen voor verlenen, geldt dat die worden afgegeven omdat de soorten schade veroorzaken aan landbouwgewassen, een gevaar vormen of zijn een bedreiging voor andere diersoorten. Echter, waar de rechter eerst de overheden in het gelijk stelde, steekt de rechter er nu steeds vaker een stokje voor. Zo sneuvelde recent de ontheffing voor het bejagen van smienten. In januari dit jaar haalde de rechter een streep door de lichtbakontheffing voor vossen, het bejagen van knobbelzwanen en het afschot van damherten.

Provincies kunnen noodzaak onvoldoende duidelijk maken

De lichtbakontheffing voor vossen hield geen stand omdat de provincie onvoldoende duidelijk kon maken waarom de ontheffing nodig is om weidevogels te beschermen. In een reactie geeft de provincie aan dat de rechter steeds kritischer toetst en dat er steeds meer organisaties rechtszaken aanspannen. Ze geeft ook aan dat het een probleem is dat niet alles kan worden onderbouwd. ‘Denk aan vossen waarvan we weten dat ze op weidevogels jagen. De rechter vindt dat we meer zekerheid moeten geven over het effect van het beheren van de vos op de weidevogelstand. Dat is helaas niet cijfermatig aan te tonen.’

Lees het hele bericht op AD.nl

Natuurorganisaties drijven provincie Zuid-Holland in het nauw: rechters kritischer op afschieten dieren
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws