05:22
21:58
Nachtmodus
Foto: Michael Migos

Natuurmonumenten houdt varkenspest in de gaten: ‘Extra afschot zwijnen niet nodig’ – De Monitor

Zondag 23 september – Een week geleden werd België opgeschrikt door de ontdekking van Afrikaanse varkenspest in enkele dode wilde zwijnen. Dit heeft grote gevolgen voor de export van Belgisch varkensvlees. Natuurmonumenten houdt de varkenspest streng in de gaten en vindt op dit moment extra afschot van wilde zwijnen niet noodzakelijk.

(…)

Nulstand
Hoewel het tot nu toe om slechts enkele besmette zwijnen gaat, wordt volgens Febev, de beroepsvereniging voor slachthuizen en vleeshandelaren, circa de helft van de Belgische export geraakt. De belangenvereniging van Nederlandse varkenshouders (POV) deed daarom een dringende oproep aan provincies, jagers en terreinbeheerders om de wettelijke bepaalde ‘nulstand’, buiten de officiële leefgebieden van zwijnen, strakker te handhaven.

Dat Natuurmonumenten geen fan is van dit beleid, is geen geheim. Het streven naar nul zwijnen is volgens de terreinbeheerder niet realistisch. Het is een inheemse diersoort die zelf zijn weg vindt vanuit België en Duitsland en zich goed schuil weet te houden. Bovendien  doet de wet geen recht aan de meerwaarde die wilde zwijnen hebben voor de biodiversiteit. ‘We hebben in onze bossen grasmatten waar tientallen jaren niets verandert, maar sinds de zwijnen er zitten zie je daar nieuwe boompjes, nieuwe planten groeien,’ lichtte gebiedsmanager Rob van Schijndel vorige week toe in De Monitor. Wilde zwijnen worden daarom alleen bejaagd op plekken waar ze schade veroorzaken, met name aan de randen van de door Natuurmonumenten beheerde gebieden.

‘We nemen onze verantwoordelijkheid om schade te beperken, ook nu,’ benadrukt de natuurorganisatie in reactie op de POV-oproep. ‘In onze natuurgebieden worden populaties zwijnen beheerd, dus we werken mee aan afschot. Maar extra bestrijding van zwijnen is wat ons betreft op dit moment niet aan de orde. We zijn wel extra alert op het aantreffen van dode everzwijnen. Verdachte situaties worden direct gemeld bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.’

Wildrasters
Natuurmonumenten voegt daar aan toe dat de discussie niet moet gaan over ‘wel of geen zwijnen’ en benadrukt dat de uitbraak van het virus in België het gevolg is van menselijk handelen. ‘Het ministerie treft vooralsnog geen extra maatregelen. Mocht dat alsnog gebeuren, dan volgen wij dat beleid. Nul zwijnen is echter niet realistisch. Dat is belangrijk bij het maken van plannen om de gevolgen van een uitbraak te beperken. In die plannen kun je bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van wildrasters om bij een eventuele uitbraak populaties van elkaar te kunnen scheiden.’

De provincie Limburg kondigde maandag aan meer wildrasters te willen plaatsen langs de grens, om zwijnen te weren. Daarnaast worden boeren extra geïnformeerd over hygiënemaatregelen die noodzakelijk zijn om besmetting van hun varkens te voorkomen, en wordt onderzocht hoe gebieden snel kunnen worden afgesloten in geval van een uitbraak. Toch is volgens gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) daarnaast meer afschot nodig. Hij wil het aantal everzwijnen buiten de aangewezen gebieden preventief omlaag brengen. Om het jagers makkelijker te maken dieren te schieten, trekt hij extra geld uit voor nachtkijkers. Daarnaast moeten bewegingsjacht en het schieten met een geluiddemper mogelijk worden, maar ‘hiervoor is besluitvorming bij het Rijk nodig’. Zo schrijft de provincie in een statement.

(…)

Lees het hele bericht gratis op de website van De Monitor

www.demonitor.kro-ncrv.nl
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items