06:29
20:45
Nachtmodus
Foto: Klaas-Jan Jonkman

Marijke Ottema: van veganist tot jager – Smaakmakers

Goede gesprekken over eten en drinken. Elke maand praat kokende radiomaker Zegert van der Linde met een smaakmaker over zijn of haar passie voor koken, drinken, eten en alles wat daarbij komt kijken. Deze aflevering is jager Marijke Ottema te gast.

Marijke Ottema was 20 jaar veganist tot dat ze voor haar werk op pad werd gestuurd om een reportage te maken over de jacht. Die reportage veranderde haar manier van omgaan met vlees. ‘Ik dacht dat jagen misschien de manier is waarbij je op een natuurlijke manier kunt oogsten (…) Toen dacht ik, hoe kan ik nou beter de jager begrijpen dan door er zelf een te worden’. Uiteindelijk is Marijke de jachtopleiding gaan doen. In deze tijd is ze veel bezig geweest met de theorie en praktijk die ze moest leren. Ook is ze vaak mee geweest met andere jagers.

Toen Marijke haar jachtopleiding gehaald had ging ze voor het eerst mee op een duivenjacht bij Schiphol. In haar groene outfit en met geweer ging ze samen met een andere jager in een hutje zitten. ‘Het grappige was dat vanaf dat moment het helemaal niet meer de vraag was of ik wel of niet zou schieten. Vanaf dat moment dacht ik dat als er iets komt gewoon alles doen wat ik geleerd heb’, aldus Marijke, ‘Ik was niet meer bezig met of ik dit nou wilde of niet’.

‘Het nemen van een leven is niet zomaar iets’, aldus Marijke. Bij haar eerste geschoten duif was Marijke aan het trillen van de spanning. Dat moment voelde voor haar als het begin van iets nieuws. Het was voor Marijke een heel bijzonder moment toen ze de duif ook zelf ging slachten en opeten. ‘De jacht is echt niet alleen schieten, het is ook alles ervoor en erna’.

‘Dood hoort ook bij de natuur’, stelt Marijke. Ze vindt dat wanneer er genoeg dieren zijn van een bepaald soort dat je daar ook op een verantwoordelijke manier van mag oosten. ‘Als jager doe je je uiterste best om een dier niet te laten lijden’. Mede op die manier probeert Marijke respectvol met dieren om te gaan.

Beluister de podcast van Smaakmakers

Marijke Ottema: van veganist tot jager
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items