05:32
21:39
Nachtmodus
Foto: Jan van der Greef

Gelderland stelt leefgebied Veluwse wolven vast – Provincie Gelderland

Op 26 maart 2019 hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland het leefgebied van wolven op de Noord- en Midden-Veluwe vastgesteld. Binnen het aangewezen gebied kunnen veehouders zich voorbereiden op de beschermen van hun dieren. LTO schapenhouderij en het Platform voor de kleinschalige schapen- en geitenhouders ondernemen actie om de gesprekken op gang te brengen. De provincie Gelderland ondersteunt deze gesprekken.

Gedeputeerde Staten kozen ervoor om de leefgebieden van de wolvin op de Noord-Veluwe en de wolvin op de Midden-Veluwe tegelijk vast te stellen. Er is genoeg bewijs dat de tweede wolf na 6 maanden ook nog steeds op de Veluwe rondloopt. De uitslag van het DNA-onderzoek moet in mei uitwijzen of de tweede wolf daadwerkelijk is gevestigd op de Veluwe. Gedeputeerde Peter Drenth is blij dat het leefgebied is vastgesteld. Drenth: ‘Het besluit geeft duidelijkheid voor de mensen in het gebied’. Provincie Gelderland zei eerder al toe om maatregelen, om dieren te beschermen, gedeeltelijk te vergoeden.

Bij het vaststellen van het leefgebied is onder andere gekeken naar de onze Duitse Oosterburen en hun ervaringen met wolven . Ook Wageningen Environmental Research speelde een rol in het vaststellen van het leefgebied van de wolf.  Voor het vervolg willen Gedeputeerde Staten van Gelderland straks een gebiedscommissie vaststellen. Deze commissie moet uiteindelijk met een plan komen dat dieren in een bepaald gebied goed beschermt. Dit plan zal naar Provinciale Staten gaan om een besluit over te nemen.

Lees het hele bericht op de website van Provincie Gelderland

www.gelderland.nl
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items