05:33
21:38
Nachtmodus
Foto: Robert-Jan Asselbergs

Edelherten zwemmen randmeer over naar Flevoland – De Stentor

Recent maakte een aantal edelherten de oversteek van Gelderland naar Flevoland. Ze zwommen daarbij het randmeer over. Staatsbosbeheer is enthousiast, LTO geeft te kennen dat de dieren geweerd moeten worden uit dit deel van de provincie.

Jan Griekspoor, medewerker van Staatsbosbeheer, schat in dat het om zeven herten gaat: geweidragers en hindes. Het is voor de eerste keer dat de diersoort zich spontaan in de provincie vestigt. In Flevoland zijn al edelherten: zij zitten in de Oostvaardersplassen. Griekspoor is enthousiast, alhoewel hij zich ook realiseert dat een uitdijende populatie consequenties heeft: ‘Als de populatie groter wordt, moet er wel provinciaal afgesproken worden hoe er met de edelherten wordt omgegaan.’

Rekening gewasschade naar provincie
Arnold Michielsen, voorzitter van LTO Flevoland, wijst op het belang van de akkerbouw in de provincie Flevoland. Edelherten kunnen behoorlijke schade berokkenen aan gewassen. Hij ziet graag dat de dieren geweerd worden. Maar als men de dieren wil houden ‘omdat mensen het zo leuk vinden’ moet de rekening voor de gewasschade naar de provincie, vindt Michielsen.

Haast met provinciaal plan
Michielsen wil dat de provincie haast maakt met haar plan van aanpak. De groeiende populatie op de Veluwe zorgt ervoor dat er snel meer dieren de oversteek zullen wagen.

Lees het hele artikel op Stentor.nl

Edelherten zwemmen randmeer over naar Flevoland. LTO: ‘Als ze blijven, gaat de rekening voor de schade naar de provincie’
  • Delen:

Meer informatie