05:39
21:31
Nachtmodus
Foto: Andrew Balcome

Documentaire ALFA over jonge jager winnaar van Campusdoc Filmfestival – De Utrechtse Internet Courant

De documentaire ‘ALFA’ heeft de 9e editie van het CampusDoc Filmfestival gewonnen. Dat is zondagmiddag bekendgemaakt in het Louis Hartlooper Complex, waar het documentairefestival voor studenten jaarlijks plaatsvindt. De documentaire over de jacht is gemaakt door de Utrechtse studenten van de School voor Journalistiek Iris Wijngaarde en Imke Renee Slump.

ALFA is een documentaire over de jonge jager Koen (24). Gedurende een half jaar volgden de twee studenten de Limburgse jager en legden alles vast. Van het spotten, verzorgen en tellen van wild tot het schieten, slachten en koken. De studenten vroegen zich af waarom er nog gejaagd moet worden in Nederland en wilden weten wat een jager allemaal doet. “Kun je dieren liefhebben… èn ze doodschieten? Bovendien vonden we onszelf af en toe een tikkie hypocriet; waarom is jagen zielig, maar eten we wel vlees uit de supermarkt?”

Instagram
De twee concludeerden dat ze daar maar op een manier achter konden komen. “We besloten verhaal te halen bij Koen. Hij heeft een populair jachtaccount op Instagram en ik kende hem nog van de middelbare school. Dus het contact was snel gelegd”, vertelt Wijngaarde.

Simpelweg
“We zijn er wel achter gekomen dat jagen meer is dan simpelweg schieten. Er komt veel meer bij kijken. Koen doet het met veel liefde en respect voor de natuur maar we realiseren ons wel dat niet iedere jager zo handelt en denkt als hij. We hopen met deze documentaire Nederland voer te geven voor discussie,” zegt Wijngaarde.

Ad van Liempt, de voorzitter van de jury, vertelt over de documentaire: “De jonge jager blijkt geen fanatieke veelschieter, maar een heel serieuze, gemotiveerde en ook emotionele man, die zelf ook de slacht van zijn prooi ter hand neemt. De kijker wordt gewaarschuwd voor schokkende beelden, maar wordt uiteindelijk het meest geraakt door de passie waarmee de jager te werk gaat. Uiteindelijk werden zelfs de vegetariërs onder de juryleden diep geroerd door het resultaat.”

Lees het hele bericht op De Utrechtse Internet Courant

Documentaire ALFA over jonge jager winnaar van Campusdoc Filmfestival
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items