06:33
20:41
Nachtmodus
Foto: Bas Worm

Dassenschade maakt boeren wanhopig – Nieuwe Oogst

Boeren in Overijssel en Gelderland worden moedeloos van de aanhoudende overlast die ze ervaren van dassen. Dat meldt Nieuwe Oogst op 3 september. Als boeren al in aanmerking komen voor schadevergoeding staat die niet in verhouding met de daadwerkelijke schade. 

Als een dassenburcht zich bevindt binnen 50 meter van de grens van het perceel komt de boer in aanmerking voor de dassenovereenkomst, daarbuiten niet. Met zo’n overeenkomst krijgen boeren jaarlijks een vast tegemoetkoming voor dassenschade.

Herman Hemstede, boer in Overijssel zegt: ‘Alsof zo’n das zich wat aantrekt van die 50 meter’, zegt Hemstede schamper. ‘Je ziet de dassen hier ’s ochtends gewoon door het land lopen. Dat geeft ook aan dat er veel zitten, want normaal gesproken zie je een das helemaal niet. Ik weet het niet precies, maar ik schat dat er hier in de buurt wel meer dan vijftig zitten.’

Mark Westebring, als consulent Faunazaken verbonden aan BIJ12, zegt dat de dassenschade de afgelopen jaren redelijk stabiel is. De jaarlijks uitgekeerde totaalbedragen schommelen sinds 2012 al tussen de 6 en 7 ton. Maar de kosten die door BIJ12 uitgekeerd worden dekt de kosten bij lange na niet. Volgens de boeren is de gevolgschade van de dassen erg groot. De dassen veroorzaken dassengaten waarin koeien hun poot kunnen breken, gaten veroorzaken boterzuur en de dassen knagen het mais van stengels. Die schade wordt niet vergoed.

Volgens de BIJ12-consulent is de bescherming van diersoorten als de das via een democratisch proces tot stand gekomen. ‘Onderdeel daarvan is dat een bepaalde mate van schade geaccepteerd moet worden.’

De boeren melden dat de bereidheid om schade te melden niet groot is. Er is veel schade nodig om het boven de leges en eigen risico uit te komen. De boer besluit zelf deze afweging te maken. Het melden is weliswaar gratis, maar alleen als er geen vergoeding wordt geclaimd. Wil je daar als boer wel aanspraak op maken, dan betaal je een behandelbedrag van 300 euro. Alleen als de aanvraag wordt gehonoreerd, wordt dit bedrag terugbetaald.

 

(…)

Lees het hele bericht gratis op de website van Nieuwe Oogst

nieuweoogst.nu
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items