05:22
21:58
Nachtmodus

CDA vraagt opheldering over samenstelling rode lijst – Nieuwe Oogst

CDA-Kamerlid Maurits von Martels heeft Kamervragen gesteld over de samenstelling van de Rode Lijst 2020 die onlangs gepubliceerd is. Nieuw op deze lijst zijn het haas en konijn onder de tabel ‘gevoelig’.

(…)

De samenstelling van de lijst roept vragen op bij Von Martels. Hij constateert dat de samenstelling van de Nederlandse rode lijst afwijkt van die van de criteria van de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) die in Europa wordt gehanteerd. De regels omtrent tellingen van de IUCN wijken af van de van Nederland. Daarnaast zijn de tellingen van de WBE’s dit jaar niet meegenomen bij de samenstelling van de Rode Lijst.

Von Martels stelt onder andere vragen over de aanbesteding van de opdracht en de objectiviteit van de Zoogdiervereniging in het opstellen van dit rapport. Daarnaast vraagt hij waarom de invloed van predatoren zoals vossen, kraaien, ooievaars en marters niet wordt meegenomen in rapport maar wel de invloed van de huiskat.

Jacht op haas en konijn blijft open

Minister Schouten van LNV stelde al eerder bij de bekendmaking van de Rode Lijst dat vooralsnog de jacht op het haas en konijn geopend blijft  omdat hun voorbestaan niet wordt bedreigd. Volgens de minister worden de populaties konijnen en hazen beschermd tegen overbejaging.

Lees het hele bericht gratis op de website van Nieuwe Oogst

www.nieuweoogst.nl
  • Delen:

Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items