06:27
20:46
Nachtmodus
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

CDA stelt Kamervragen over stilleggen bijschrijven van wapens

Begin mei berichtte het AD dat de politie tijdens de Coronacrisis geen wapens meer bijschrijft. Hierdoor verliezen wapenhandelaren veel geld en worden wapenkopers geconfronteerd met lange wachttijden. Hierover stelde CDA Tweede Kamerlid Chris van Dam Kamervragen aan de Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus.

Sinds twee maanden werkt de politie niet meer mee met het bijschrijven van wapens. Van Dam vraagt de Minister waarom het bijschrijven is stilgelegd en of de overheid zich beseft hoeveel economische schade dit oplevert. Volgens de Verenigde Vakspecialisten Jacht en Schietsport (VVJS) komt dit neer op 10.000 tot 150.000 euro schade voor wapen- en jachtwinkels. Dit komt bovenop de economische gevolgen van de Coronacrisis. Eerder berichtte De Jagersvereniging al dat de politie vanaf 25 mei weer aan de slag gaat met het bijschrijven van wapens.

Daarnaast stelt Van Dam vragen over het uitvoeren van de Korpscheftaken en administratieve lasten. Dit soorten lasten moeten niet in de weg staan van het uitvoeren van essentiële taken, zoals de toezicht en handhaving op wapenbezit. Deze vragen worden gesteld naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant. Hierin werd gesteld dat legaal verkregen munitie zijn weg vindt naar het illegale circuit. Van Dam vraagt ook naar de feitelijke basis van deze uitspraak.

Lees de Kamervragen op de website van de Tweede Kamer

De berichten ‘Wapenbranche dreigt met claim tegen politie om gesloten loket’ en ‘Politie bezorgd over florerende wapenhandel’
  • Delen:

Gerelateerd nieuws