05:32
21:39
Nachtmodus
Foto: Jan van der Greef

Brabantse wolf lijkt een blijvertje – NOS

Deze week werd bekend dat er al vanaf het begin van het jaar een wolf op de Brabantse Strabrechtse heide verblijft. Na Drenthe en Gelderland is Brabant de derde provincie met een gevestigde wolf. Wolvenliefhebbers zijn enthousiast, boeren en schapenhouders niet. 

Begin dit jaar werd de provincie – aldus NOS – verrast door de aanwezigheid van de wolf in het gebied rond Heusden. Daar doodde één wolf tientallen schapen. De provincie riep schapenhouders op om hun schapen te beschermen met wolfwerende rasters. Die rasters moesten toen geleend worden bij andere provincies. Inmiddels beschikt de provincie zelf over deze materialen.

Wolfwerend raster niet altijd afdoende

In een reactie aan NOS vertelt de schaapsherder van de Strabrechtse heide, Tanja Raams, veel tijd kwijt te zijn aan het plaatsen van de rasters voor de bescherming van haar kudde. Dit moet ze dagelijks doen. De rasters moeten op de grond aansluiten zodat het dier er niet onderdoor kruipt. Ook moet ze zorgen dat het gras kort genoeg is omdat de stroom anders niet werkt.

Ook dan blijkt een raster niet altijd afdoende, vertelt Raams: ‘De wolf rent langs de afrastering en jaagt zo de schapen op. Die breken vervolgens door de hekken en dan pakt de wolf ze.’ Afgelopen weekend raakte de herder p die manier vijf schapen kwijt.

Wolvenplatform Brabant

Inmiddels riep gedeputeerde Lemkes een Wolvenplatform in het leven dat moet adviseren hoe mens en wolf vreedzaam kunnen samenleven.

Lees het hele artikel op NOS.nl

Brabantse wolf lijkt een blijvertje
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws