05:33
21:38
Nachtmodus
Foto: Anoeska van Slegtenhorst

890 jagers er bij, is dat erg? – Trouw

In Trouw verscheen op 18 mei 2019 een opiniestuk van de hand van de chef opinie, Monic Slingerland. Zij stelt zichzelf de vraag: 890 jager er bij, is dat erg? Vanuit verschillende invalshoeken geeft ze daarop input. Ze roept tevens lezers op om te reageren.

‘In mijn koelkast ligt een ganzenworst naast een rundersaucijs. Ze hebben me aan het denken gezet. De gans is gedood door een jager, de koe in het abattoir. Via die verschillende wegen zijn ze op dezelfde bestemming gekomen. Maakt het uit hoe ze aan hun einde zijn gekomen?

(…)

De jacht is een beladen onderwerp. Tegenstanders schetsen een beeld van bloedbeluste kerels die dieren zomaar uit het leven schieten, voor de lol. Jagers daarentegen verklaren dat zij weliswaar ‘de rol van het roofdier hebben overgenomen’, maar met een goed doel: door de jacht werken ze mee aan het beheer van een gebied, en voorkomen ze dat er van een bepaalde soort te veel dieren zijn, waardoor een evenwicht verstoord raakt. Verder is wild lekker.

Evenwicht
Deze week hebben 890 jagers in spe hun praktijkexamen gedaan. Niet allemaal oudere heren: de helft is onder de 36 jaar. Om een vergunning te krijgen moeten ze laten zien dat ze trefzeker kunnen schieten, zodat fazant, haas en gans niet gewond raken en onnodig moeten lijden. Tijdens het theorie-­examen leren ze wanneer ze op welk wild mogen jagen en wanneer niet.

Freek Wiechers, lezer en jager uit Dwingeloo, legde op de opiniepagina van Trouw uit dat de jacht volgens hem natuurvriendelijk is, want bijdraagt aan evenwicht tussen de soorten. En dat is nodig, juist omdat roofdieren ontbreken.

Jagers bij mij in de buurt schieten vooral klein wild als hazen en ganzen. Zwanen zijn een beschermde diersoort, maar wanneer ze veel overlast veroorzaken mogen ze toch geschoten worden. Jagers klagen over de onmogelijke regels hierbij, tegenstanders van de jacht klagen over de vreselijke martelingen die zwanen ondergaan doordat ze ondeskundig gedood worden. Wegjagen door met een theedoek te zwaaien en te krijsen werkt beter, zei dierenarts Saskia van Rooij (‘de schrik van de zwanenjagers’) in NRC (2 juli 2018). Ik zie het de boeren bij mij in de buurt nog niet doen, eerlijk gezegd.’

Lees het hele opiniestuk van Monic Slingerland, chef opinie Trouw

890 jagers er bij, is dat erg?
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items