07:38
18:05
Nachtmodus

BBQ Upside Down Pineapple Cake

BBQ Upside Down Pineapple Cake

met vanille-ijs en salted karamelsaus

(8 personen)

Ingrediënten Benodigdheden

  • 1 rijpe ananas -barbecue indirect, 175 graden
  • 1 el boter -grote skillet
  • 3 tl bruine basterdsuiker -mixer
  • 2 tl slagroom
  • 2 tl kaneel

Beslag

  • 130 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl fijn zout
  • ½ tl baking soda
  • 160 ml karnemelk
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 115 gram zachte roomboter
  • 150 gram suiker

 Salted karamelsaus

  • 40 ml water
  • 50 gram rietsuiker
  • 75 gram suiker
  • 35 gram roomboter
  • 70 ml slagroom
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl fleur de sel

Bereid een barbecue met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 175 graden.

Maak de ananas schoon, snijd hem over de lengte doormidden en vervolgens in lange plakken van ongeveer 1 cm. Verwijder de harde kern van de plakken en grill ze op de barbecue.

Zet ondertussen de skillet op de barbecue en laat warm worden, voeg vervolgens de eetlepel boter, de slagroom, kaneel en basterdsuiker toe en laat rustig smelten. Als het lichtjes borrelt, mag de pan van de barbecue. Bedek de bodem netjes met de gegrilde ananas en zet weg.

Meng voor het beslag de natte ingrediënten met de mixer: de karnemelk, vanille-extract, boter en eieren.

Meng met een mixer de zachte boter en suiker, en wanneer deze goed zijn gemengd, voeg je de karnemelk, vanille-extract en eieren toe. Mix voor een paar minuten. Het klopt dat het geheel er wat geschift uitziet, maar wanneer je de droge ingrediënten toevoegt, kan je het geheel mixen tot een mooi glad beslag.

Giet het beslag over de ananas in de skillet, tot een halve centimeter onder de rand, en bak de cake voor 45 minuten (of tot juiste garing) in de barbecue met de deksel gesloten.

Als de bovenkant mooi bruin is gekleurd en de randen wat loskomen van de pan, mag hij ervan af. Leg een plank op de skillet en stort de cake op de plank.

Salted karamelsaus

Breng het water en de suiker in een skillet of steelpan aan de kook voor ongeveer 3 minuten, totdat de suiker bruin kleurt en bubbelt, NIET ROEREN, hooguit wat met de pan draaiende beweging maken indien nodig.

Neem de pan van de BBQ en voeg de boter toe en meng met een garde. Als de boter opgenomen is, voeg je de slagroom en vanille-extract toe. Doe de saus over in een bewaarbakje en voeg als laatste de fleur de sel toe. Wanneer de saus wat afkoelt zal hij ook dikker worden.

Serveer een punt van de taart samen met een bol vanille-ijs en de salted karamelsaus.