Een klassiek wildgerecht waarin de krachtige smaak van haas wordt gecombineerd met romige mosterd, honing en een vleugje Schotse whisky. Een gerecht dat zowel eenvoudig als verfijnd is.
Gerechtinformatie
Type: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 21–30 minuten
Ingrediënten
- 4 kleine hazenruggen (compleet met karkas)
- 12 plakjes ontbijtspek
- 2 el grove mosterd
- 1 el Dijonmosterd
- 1 el honing
- 4 el crème fraîche
- 4 cl Talisker Single Malt Whisky (10 jaar oud)
- Zout en peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Snijd de rugfilets van de karkassen (of laat dit door de poelier doen). Bewaar de karkassen, want die geven extra smaak tijdens het braden.
- Meng de grove mosterd, Dijonmosterd en honing tot een glad mengsel.
- Bestrijk de filets met een deel van het mosterdmengsel en leg ze terug op de karkassen.
- Leg over elk karkas drie plakjes ontbijtspek en plaats alles in een ovenschaal.
- Laat het vlees circa 15 minuten in het midden van de oven rosé braden.
- Haal de schaal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat het vlees kort rusten zodat het sappig blijft.
- Roer het overgebleven mosterdmengsel samen met de whisky, crème fraîche en wat peper en zout door elkaar in een pan. Verwarm zachtjes, maar laat niet koken.
Serveertip
Snijd de haasfilets schuin in drie plakken en leg deze elegant over het karkas. Serveer met een royale lepel van de mosterdsaus en bijvoorbeeld een romige boerenkoolstamppot. De rokerige whiskytonen versterken de volle wildsmaak perfect.
Wild kopen?
Koop haas of ander wild rechtstreeks bij jagers of poeliers via Wild op de Kaart. Zo geniet u van duurzaam en lokaal wildvlees van Nederlandse bodem.
Bron
Wildplaza.com – in samenwerking met de Jagersvereniging
Foto: Vladimir Mironov