Site Logo

Ganzenborstfilet met groenten

Een verfijnd hoofdgerecht waarin de volle smaak van wilde gans gecombineerd wordt met frisse groenten, knapperige aardappelspaghetti en een aromatische calvadosjus. Perfect voor een feestelijke gelegenheid of een wilddiner thuis.

Gerechtinformatie

Type: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: Meer dan 1 uur
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • Filet van jonge gans
  • Citroensap
  • 1 grote aardappel
  • 1 stuk knolselderij
  • 1 appel
  • Groene asperges
  • Bloem
  • Zout en peper
  • Ganzenvet en een klontje boter
  • Calvados
  • Paddenstoeltjes of truffel (optioneel)

Bereiding

  1. Wrijf de ganzenfilet in met citroensap en laat enkele minuten marineren.
  2. Draai van de aardappel dunne slierten (‘spaghetti’) met een spiraalsnijder of snijd lange julienne. Frituur deze goudbruin en krokant.
  3. Snijd de knolselderij, appel en asperges in blokjes van ongeveer 1 cm en blancheer ze kort.
  4. Dep de filet droog, bestrooi met zout en peper, haal door de bloem en klop het overtollige bloem af.
  5. Braad de filet in ganzenvet met een beetje boter tot hij een mooie bruine kleur krijgt. Blus de pan met calvados en haal de filet kort aan beide kanten door de saus om een gebonden jus te krijgen. Bewaar de jus apart.
  6. Gaar de filet 7–10 minuten in de oven op 170°C. Laat hem daarna 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  7. Verwarm de groente in een klontje boter en breng op smaak met zout en peper.

Tip

Je kunt de ganzenfilet ook eenvoudig in een hete, droge pan bakken met alleen wat zout en peper voor een iets intensere, natuurlijke wildsmaak.

Serveertip

Snijd de filet aan beide kanten bij en trancheer diagonaal. Leg de plakjes op het bord, verdeel de groenteconcassé ernaast en leg de gefrituurde aardappelspaghetti er decoratief tegenaan. Voeg eventueel een plakje lever toe, giet de jus erover en serveer met gebakken paddenstoeltjes of geschaafde truffel.

Bron

Wildplaza.com – in samenwerking met de Jagersvereniging

Wild kopen?

Koop verse ganzenborst rechtstreeks bij jagers of winkels via Wild op de Kaart. Zo geniet u van eerlijk, lokaal wildvlees.

Foto: Vladimir Mironov