Een luxe en smaakvol voorgerecht met gerookte eendenborst, romige knolselderijpuree en frisse groene kruidenpesto. De combinatie van rook, kruidigheid en zachte texturen maakt dit een perfecte start van een wilddiner.
Gerechtinformatie
Type: Voorgerecht
Bereidingstijd: Voorbereiding 4 uur, bereiding 30 minuten
Benodigdheden
- 2 eiken- of beukenhoutchunks (ongeveer 5 x 5 cm)
- BBQ met deksel
Ingrediënten (8 personen)
Knolselderijpuree
- 1 grote knolselderij (of 2 kleine)
- 3 el boter
- Zout en witte peper
Groene kruidenpesto
- 2 el fijngehakte salie
- 2 el fijngehakte bladpeterselie
- 2 el fijngehakt bieslook
- 10 el olijfolie
- 3 el geroosterde pijnboompitten
- Zout en versgemalen zwarte peper
Overige ingrediënten
- 4 eendenborsten
- 10 el BBQ-rub voor rund (bijv. Smokey’s Beefalicious)
- 500 g beukenzwammetjes
- 3 el olijfolie
- Zout en versgemalen zwarte peper
Voorbereiding (een dag van tevoren)
- Verhit de BBQ met deksel. Leg de knolselderij tussen de gloeiende kolen en pof hem circa 4 uur, tot hij van binnen zacht is.
- Lepel het vruchtvlees eruit en pureer dit met de boter tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en witte peper. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
- Pureer alle ingrediënten voor de groene kruidenpesto en breng op smaak. Zet eveneens in de koelkast.
- Snijd eventueel het vet van de eendenborsten iets bij en kerf kruislings in. Wrijf royaal in met de BBQ-rub, verpak in folie en laat een nacht marineren in de koelkast.
Afmaken
- Bereid de BBQ voor op indirect grillen en verhit tot 160°C.
- Laat de pesto op kamertemperatuur komen.
- Schik de houtchunks tussen de kolen en leg de eendenborsten met de vetlaag naar boven. Rook 25 minuten, tot een kerntemperatuur van 55°C is bereikt.
- Gril ondertussen de beukenzwammetjes kort met olijfolie, zout en peper.
- Verwarm de knolselderijpuree in de oven.
- Serveer de puree in het midden van een schaal, schik de in plakken gesneden eendenborst eromheen en verdeel de beukenzwammetjes en pesto erover.
Serveertip
Garneer met extra verse kruiden en een snuf grof zeezout. Combineer met een glas Pinot Noir of een zachte Syrah voor een perfecte balans tussen rook en fruitigheid.
Bron
Wildplaza.com – in samenwerking met de Jagersvereniging
Wild kopen?
Koop duurzame eend rechtstreeks bij jagers of winkels via Wild op de Kaart. Zo geniet u van vers wildvlees uit de regio.