Een bijzondere combinatie van smaken: geurige espresso, rokerig wild en een rijke saus van pure chocolade en balsamico. Perfect voor een feestelijk diner van wildliefhebbers.
Gerechtinformatie
Type: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: Voorbereiding 20 minuten | Bereiding 40 minuten
Benodigdheden: BBQ met deksel, kersenhoutchunks, specerijenmolen of vijzel
Ingrediënten (6–8 personen)
Espresso rub
- 30 g espressoboontjes (of 4 el gemalen koffie)
- 2 el zwarte peperkorrels
- 1 el pimentkorrels
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- 2 el grof zeezout
- 2 tl gedroogde tijm
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 reerug met bot van circa 4 kg
- 4 el olijfolie
Chocolade-balsamicosaus
- 2 espresso’s
- 200 ml wildfond
- 50 g pure chocolade
- 4 el balsamicoglaze
- 1 el honing
- 1 el kersenjam
- 2 el koude roomboter
- Zout en versgemalen zwarte peper
- 1–2 tl maizena (optioneel, om te binden)
Bereiding
- Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit tot 160°C.
- Maal de espressoboontjes, peper- en pimentkorrels fijn en meng met de overige kruiden voor de rub.
- Verwijder eventuele vliesjes van de reerug en wrijf het vlees royaal in met de espresso rub.
- Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen en leg de reerug op het rooster. Rook 15 minuten, bestrijk met olijfolie en herhaal nogmaals 15 minuten.
- Rook verder tot een kerntemperatuur van 52°C is bereikt.
- Maak ondertussen de saus: verwarm espresso, wildfond en chocolade op laag vuur tot de chocolade gesmolten is.
- Voeg de balsamicoglaze, honing en kersenjam toe en roer door. Verwarm tot net onder het kookpunt.
- Klop de koude boter erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verdik eventueel met maizena.
- Haal de reerug van de BBQ, leg op een serveerschaal en snijd aan tafel in dikke plakken van het bot.
- Serveer met de warme chocolade-balsamicosaus.
Serveertip
Heerlijk met gegrilde pastinaak met peterselieboter of gegrilde chiconettes met roze peper en bacon. De bittere koffie- en chocoladetonen combineren prachtig met de volle smaak van ree.
Wild kopen?
Koop eerlijk wild bij jagers of winkels via Wild op de Kaart. Zo geniet u van duurzaam wild van eigen bodem.