Een stevige en smaakvolle stoofpot met mals wildzwijnvlees, wintergroenten en een rijke saus van port, wijn en kruiden. Perfect comfort food voor koude dagen.
Gerechtinformatie
Type: Hoofdgerecht
Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 20 minuten voorbereiding, 1 uur en 30 minuten koken
Ingrediënten
- 1½ kg schouder van wildzwijn (in stukken van circa 3 cm)
- 4 rode uien, fijn gesneden
- 6 knoflooktenen, gepeld
- 100 g bloem
- 100 ml rode port
- 200 ml witte wijn
- 2 verse laurierbladeren
- 1 winterwortel, in dikke repen
- 500 g wilde spinazie, gewassen
- 4 pastinaken, in dikke repen
- 500 g La Ratte aardappelen (met schil, in stukken)
- 3 jeneverbessen
- 1 el verse tijm, fijn gesneden
- 1 el salie, fijn gesneden
- 1 tl rietsuiker
- 5 el olijfolie
- 300 ml wildbouillon
- 2 el Dijonmosterd
- Peper & zout
- Boter (voor het aanfruiten)
Bereidingswijze
- Snijd het vlees in gelijke stukken, wrijf in met peper en zout en rol door de bloem. Klop overtollige bloem af.
- Smelt boter in een zware gietijzeren pan en fruit de uien met de suiker tot ze licht karamelliseren.
- Voeg het vlees toe en bak rondom bruin. Voeg daarna knoflook, wortel, jeneverbessen, tijm en salie toe en roer goed door.
- Blus af met port en vervolgens met witte wijn. Schenk de bouillon erbij en breng op smaak met peper en zout.
- Laat de stoofpot 60 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan.
- Voeg pastinaak en aardappelen toe en laat nog 20 minuten zachtjes sudderen.
- Zeef de stoofpot, vang het vocht op en schep het vet van de bovenkant.
- Doe vlees, groenten en saus terug in de pan, voeg de mosterd toe en roer door.
- Voeg de wilde spinazie toe en laat nog 5 minuten meesudderen tot deze is geslonken.
Serveertip
Serveer de stoofpot met knapperig brood of aardappelpuree om de rijke saus goed op te nemen.
Bron
Wild en Gevogelte – Claartje Lindhout, Uitgeverij J.H. Gottmer.
Foto: Jaqcues Palut