Een Japanse twist op een Hollandse klassieker: wilde eend op de grill. Deze yakitori van eendenborst wordt gelakt met een hartige miso-glaze en geserveerd met knapperige maïskoekjes, gegrilde eryngii-paddenstoelen en een pittige wasabi-mayonaise. Perfect comfort food na een dag in het veld of aan de slootkant.
Benodigdheden
- Barbecue (direct grillen, 225–250 °C)
- Skillet (gietijzeren pannetje)
- Kwastje
- Keukenmachine
- 4 houten of metalen spiesen
Ingrediënten (voor 4 personen)
Eend
- 4 wilde eendenborstfilets
Glaze
- 1 el bruine miso
- 1 dl sojasaus
- 1 dl mirin
- 1 el honing
Maïskoekjes
- 1 blikje maïskorrels
- 1 el sambal badjak
- 4 el maïzena
- Zonnebloemolie (voor bakken)
Paddenstoelen
- 4 eryngii-paddenstoelen (koningsboleet) of eekhoorntjesbrood
- Zonnebloemolie
- Fleur de sel
Wasabi-mayonaise
- 6 el mayonaise
- 1 el wasabi
Bereidingswijze
1. Voorbereiding barbecue
- Bereid de barbecue voor op direct grillen op 225–250 °C.
- Gebruik bij voorkeur houtskool, eventueel Binchotan voor een gelijkmatige hitte.
2. Glaze maken
- Meng miso, sojasaus, mirin en honing in een pannetje.
- Laat rustig inkoken tot een dikke, stroperige saus ontstaat. Zet apart.
3. Yakitori bereiden
- Snijd lange repen (ongeveer 1 cm dik) van de eendenborstfilets — circa drie per filet.
- Buig de repen licht en steek ze per stuk op een spies.
- Bestrooi met een beetje fleur de sel.
- Grill de yakitori ongeveer 1 minuut per kant tot ze mooi bruin zijn.
- Kwast de glaze over de gegaarde kant tijdens het grillen en herhaal eventueel bij het serveren.
4. Maïskoekjes
- Laat de maïskorrels uitlekken en maal ze samen met de sambal fijn in de keukenmachine.
- Voeg lepel voor lepel de maïzena toe tot een stevige massa ontstaat.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit zonnebloemolie in de skillet en bak kleine koekjes van het mengsel (ca. 2 minuten per kant) goudbruin.
- Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met fleur de sel.
5. Paddenstoelen
- Snijd de paddenstoelen over de lengte door en kerf de steel kruislings in.
- Wrijf in met olie, bestrooi met zout en grill tot ze goudbruin en mals zijn.
6. Wasabi-mayonaise
- Meng mayonaise met wasabi en roer goed door.
7. Serveren
Serveer de wilde eendenyakitori met de maïskoekjes, gegrilde paddenstoelen en een lepeltje wasabi-mayonaise. Garneer eventueel met wat sesamzaadjes of verse koriander voor extra kleur en smaak.
Thijs Staffhorst