Een verfijnd lentegerecht met mals ree, een geurige kruidenkorst en een fruitige jus van abrikoos en mosterdzaad — elegant, fris en vol diepte.
Ingrediënten
Ree
- 800 g ree biefstuk (kogel of bovenbil)
Kruidenkorst
- 150 g boter (op kamertemperatuur)
- 1 eidooier
- 1 lange peper, gemalen
- 3 takjes tijm, fijngehakt
- 1 takje rozemarijn, fijngehakt
- 4 el peterselie, fijngehakt
- 1 teen knoflook, gehakt
- 1 tl geraspte sinaasappelschil
- 250 g oud wit brood, verkruimeld
Jus van abrikozen en mosterdzaad
- 1 tl piment
- 1 tl korianderzaad
- 4 kardemompeulen
- 2 el mosterdzaad
- ½ tl kaneel
- 1 takje tijm
- 1 teen knoflook, gehakt
- 2 sjalotjes, fijngesnipperd
- 3 dl rode wijn
- 2,5 dl wildfond
- 1 el citroensap
- 14 gedroogde abrikozen, in blokjes of reepjes
- 11 ml witte wijn
- 10 ml witte wijnazijn
- 5 ml brandewijn
- Boter (om te fruiten en monteren)
Bereiding
Kruidenkorst
- Klop de boter luchtig en meng de eidooier erdoor.
- Roer lange peper, tijm, rozemarijn, peterselie, knoflook, sinaasappelrasp en broodkruim erdoor tot een smeuïge massa.
- Rol strak op in folie (worstvorm) en laat opstijven in de koelkast.
Jus met abrikozen en mosterdzaad
- Kneuzen: korianderzaad, kardemom en piment in de vijzel.
- Fruit 1 sjalot in boter; voeg de gekneusde kruiden en knoflook toe en fruit kort mee.
- Blus af met rode wijn; laat iets inkoken. Voeg wildfond en tijm toe en reduceer tot de helft. Zeef en zet apart.
- Fruit de tweede sjalot; voeg abrikozen toe en fruit kort. Blus af met witte wijn en witte wijnazijn.
- Voeg 3 dl van de rode-wijnjus en de brandewijn toe; kook in tot 2/3.
- Blancheer mosterdzaad 1 minuut; voeg toe aan de jus.
- Monteer van het vuur met klontjes ijskoude boter tot de gewenste dikte (niet meer laten koken).
Ree medaillons
- Verwarm de oven voor op 190 °C.
- Kruid het vlees met zout en peper en braad in boter 3–5 min per kant (afhankelijk van dikte). Laat kort rusten.
- Snijd de kruidenboter in plakken van ca. 5 mm en leg op de warme medaillons.
- Zet in de oven tot de korst goudbruin kleurt (5–8 min).
Serveren
Serveer de medaillons met de abrikozen-mosterdjus en bijvoorbeeld een stamppotje van raapstelen of andere lentegroenten.
Smakelijk eten!
Thijs Staffhorst