Site Logo

Thaise gehaktballetjes van Gans

Een verrassende twist op het klassieke Thaise Luk Chin-gerecht. Deze geurige gehaktballetjes van wilde gans combineren de volle wildsmaak met frisse, kruidige tonen van laos, limoen en kokos — heerlijk als streetfood, hoofdgerecht met noedels of als borrelhapje.

Ingrediënten

  • 850 gram gansgehakt (of ander wild)
  • 150 gram kinnebak of spekblokjes, kleingesneden
  • 3 eieren
  • 200 gram boterhammen
  • 5 middelgrote uien (±600 gram)
  • 8 tenen knoflook
  • 40 gram verse laos (Thaise gember)
  • 6 rode chilipepertjes (klein, vers)
  • 4 lente-uien
  • Peper en zout
  • 1 el ketoembar (koriander)
  • 1 el djinten (komijn)
  • Zonnebloemolie
  • 3 dl kokosmelk
  • 2 dl vleesbouillon
  • ½ dl limoensap (of meer naar smaak)
  • 3 el gembersiroop
  • 3 el lichte sojasaus
  • 3 el donkere sojasaus
  • 3 el pruimensaus
  • 6 blaadjes djeroek poeroet

Benodigdheden

  • Barbecue of (Dutch) oven, voorverwarmd op 140°C
  • Ovenschaal (±24×34 cm)
  • Keukenmachine

Bereiding

  1. Gehaktmengsel: Klop de eieren los. Maal de boterhammen fijn, voeg de kinnebak toe en maal kort door. Meng met het gansgehakt. Snijd laos en knoflook fijn; voeg de helft toe. Snijd de helft van de uien fijn en voeg toe. Houd de rest apart voor de saus.
  2. Kruiden toevoegen: Halveer de chilipepers; verwijder bij de helft de zaadjes en hak fijn. Voeg met het witte deel van de lente-ui toe (groen bewaren voor garnering). Rooster koriander en komijn kort, maal en meng door het gehakt. Kneed goed; voeg extra brood toe als het te vochtig is. Vorm balletjes ter grootte van een golfbal.
  3. Saus: Fruit het resterende mengsel van ui, laos en knoflook in wat olie. Voeg kokosmelk, bouillon, limoensap, gembersiroop, lichte en donkere sojasaus, pruimensaus en djeroek poeroet toe. Breng aan de kook en giet in de ovenschaal. De rauwe balletjes moeten nog net boven de saus uitsteken.
  4. Garen: Laat in de (Dutch) oven of barbecue circa 40 minuten sudderen op 140°C.

Serveren: Warm of afgekoeld, met noedels of als borrelhapje.

Smakelijk eten!

Aline Huizenga