Een origineel wildgerecht geïnspireerd op het klassieke Schotse ei — maar dan met pittig merguezgehakt van gans, hert of wild zwijn. Perfect als borrelhapje, voorgerecht of paasgerecht met een verrassende wildtwist.
Ingrediënten
(per Scottish egg)
- 1 kwarteleitje (+ reserve i.v.m. pellen)
- 30 gram merguez-wildgehakt (gans, hert of wild zwijn)
- Bloem
- Eiwit, losgeklopt
- Panko
Voor hert ‘merguez’-gehakt (basis voor meerdere eieren)
- 600 gram hertenvlees
- 400 gram kinnebakspek
- 12 gram zout
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 3 gram (gerookte) paprika
- 2,5 gram zwarte peper
- 2 gram gemalen komijn
- 2 gram gemalen koriander
- 60 gram harissa (potje supermarkt)
- 15 ml azijn
Bereiding
- Gehakt maken: Maal hertenvlees en kinnebakspek tot gehakt en koel goed terug in de koelkast. Meng het vlees met alle kruiden, harissa en azijn en kneed 3–5 minuten tot er binding ontstaat.
- Eitjes koken en pellen: Kook de kwarteleitjes 4 minuten in zout water en koel direct terug. Rol voorzichtig over het aanrecht om de schaal te kraken en pel de eitjes.
- Vormen: Omwikkel elk eitje met 30 gram merguez-wildgehakt tot een gladde bal. Paneer: eerst bloem, dan eiwit, vervolgens panko. Laat kort rusten in de koelkast.
- Frituren: Verhit frituurvet tot 175°C en frituur de eieren 4 minuten. Laat daarna 3 minuten rusten.
Serveren: Heerlijk als borrelhapje, voorgerecht of paasgerecht.
Smakelijk eten!
Aline Huizenga