Ree op Chinese wijze klinkt misschien vergezocht, maar niets is minder waar. In Azië leven talloze ondersoorten van hertachtigen – familie van onze reeën en edelherten – die daar ook hun weg naar de keuken vinden. Dit gerecht combineert de hartige umami van Japanse shoyu met het frisse zoetzuur van ananas en appelazijn. Een snelle, geurige wokschotel die perfect past bij een zomerse avond of een doordeweekse maaltijd met een vleugje exotiek.
Gerechtinformatie
- Type: Wokgerecht van ree
- Aantal personen: 4
- Bereidingstijd: ca. 45 minuten (excl. ontdooitijd)
Ingrediënten
- 400 g basmatirijst
- Het vlees van 1 ree – achterbout in blokjes van ca. 2 cm (uitgezonderd de platte en dikke bil, de kuit en het vlees van de schenkel)
- 2 paprika’s
- 2 rode uien
- 2 duimen verse gember
- 4 tenen knoflook
- 1 chilipeper
- Sesamolie
- 1 theelepel five-spice
- 1 theelepel maizena
- 6 eetlepels hartige sojasaus (bij voorkeur Japanse shoyu)
- 1 blikje ananas op eigen sap (227 g)
- 2 eetlepels appelazijn
- 1 krop ijsbergsla
- Zout naar smaak
Bereiding
- Kruid het reevlees met five-spice en zout naar smaak. Laat het kort staan zodat de kruiden goed hechten.
- Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en houd warm (bijvoorbeeld in een bed of hooikist).
- Bekleed vier borden met bladeren van ijsbergsla als basis voor het gerecht.
- Snijd de paprika’s in stukken van circa 1,5 cm en hak de uien grof. Snijd de chilipeper, gember en knoflook fijn en zet apart.
- Verwarm een flinke scheut sesamolie in een wok of ruime braadpan op hoog vuur. Bak hierin het vlees kort aan tot het begint te kleuren.
- Voeg de paprika’s toe en bak mee tot ze beginnen te kleuren. Voeg dan de gember, chilipeper en knoflook toe.
- Als alles goed heet is, roer de maizena erdoor en blus af met de sojasaus. Voeg vervolgens het blikje ananas (inclusief sap) en de appelazijn toe. Laat kort samen pruttelen tot een glanzende, gebonden saus ontstaat.
- Schep op elk bord een royale portie rijst op de sla en verdeel de reestoof erover. Serveer direct.
Serveertip
De umami van de shoyu, het zoet van de ananas en het frisse zuur van de appelazijn vormen samen een intense, gelukkigmakende smaakcombinatie. Serveer met stokjes en een gekoelde witte wijn of lichte rosé.
Bron
Tekst en foto’s: Ellen Mookhoek – De Wilde Keuken van Ellen