Een kruidig en fris wildgerecht met mals hertenvlees, venkelzaad, sinaasappel en geroosterde amandelen — perfect voor lange zomeravonden.
Ingrediënten
- 750 gram hert
- 185 gram kinnebak of varkensgehakt (20%)
- 100 gram brood
- 250 cc melk
- 125 gram venkel
- 100 gram geschilde ui
- 2 tenen knoflook
- 2 el tomatenpuree
- Rasp van 1–2 sinaasappels (afhankelijk van grootte)
- 1 friszure appel met schil (bijv. Granny Smith)
- 2 tl venkelzaadjes, grof gekneusd
- 7 gram grof gemalen zwarte peper
- 20 gram zout
- 1 ei + 3 eidooiers
- 80 gram amandelen
Bereiding gehaktbrood
- Voorverwarmen: Oven op 160°C.
- Malen & weken: Maal hert en kinnebak fijn (4,5 mm). Week brood in melk, knijp uit en gooi melk weg.
- <strong/Groenten basis: Pureer of snijd ui, venkel, tomatenpuree en knoflook zeer fijn; bak 5–10 min, laat snel afkoelen.
- Appel & noten: Rasp appel grof met schil. Rooster amandelen 15 min, laat afkoelen en hak grof. Kneuzen venkelzaadjes licht.
- Mengen & kneden: Voeg alles bij het gehakt met ei en eidooiers; kneed 3–4 min stevig voor binding. Laat kort opstijven in de koelkast.
- Garen (BBQ of oven):
- BBQ: Indirect 160–180°C (eventueel rookhout). Vorm als vloerbrood en leg op plancha.
- Oven: Verwarm tot 170°C, leg op met bakpapier beklede plaat. Bak 1–1,5 uur tot kerntemperatuur > 75°C.
Venkel-sinaasappelsalade
- Snijd venkel zeer dun (snijmachine/mandoline of grof raspen).
- Snijd sinaasappel dik; haal partjes tussen de vliezen uit en vang het sap op.
- Meng partjes en sap met de venkel en laat 1 uur marineren in de koeling.
Serveren
Serveer het gehaktbrood warm of koud met de venkel-sinaasappelsalade en een stuk flatbread.
Smakelijk eten!
Aline Huizenga