Site Logo

Scottish merguez eggs

Een origineel wildgerecht geïnspireerd op het klassieke Schotse ei — maar dan met pittig merguezgehakt van gans, hert of wild zwijn. Perfect als borrelhapje, voorgerecht of paasgerecht met een verrassende wildtwist.

Ingrediënten

(per Scottish egg)

  • 1 kwarteleitje (+ reserve i.v.m. pellen)
  • 30 gram merguez-wildgehakt (gans, hert of wild zwijn)
  • Bloem
  • Eiwit, losgeklopt
  • Panko

Voor hert ‘merguez’-gehakt (basis voor meerdere eieren)

  • 600 gram hertenvlees
  • 400 gram kinnebakspek
  • 12 gram zout
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 3 gram (gerookte) paprika
  • 2,5 gram zwarte peper
  • 2 gram gemalen komijn
  • 2 gram gemalen koriander
  • 60 gram harissa (potje supermarkt)
  • 15 ml azijn

Bereiding

  1. Gehakt maken: Maal hertenvlees en kinnebakspek tot gehakt en koel goed terug in de koelkast. Meng het vlees met alle kruiden, harissa en azijn en kneed 3–5 minuten tot er binding ontstaat.
  2. Eitjes koken en pellen: Kook de kwarteleitjes 4 minuten in zout water en koel direct terug. Rol voorzichtig over het aanrecht om de schaal te kraken en pel de eitjes.
  3. Vormen: Omwikkel elk eitje met 30 gram merguez-wildgehakt tot een gladde bal. Paneer: eerst bloem, dan eiwit, vervolgens panko. Laat kort rusten in de koelkast.
  4. Frituren: Verhit frituurvet tot 175°C en frituur de eieren 4 minuten. Laat daarna 3 minuten rusten.

Serveren: Heerlijk als borrelhapje, voorgerecht of paasgerecht.

Smakelijk eten!

Aline Huizenga