Site Logo

Salade van dungesneden damhertfilet met kweepeervinaigrette

Een verfijnde, frisse salade van kort gegrilde damhertfilet, Hollandse garnalen en een subtiel zoetzure vinaigrette van kweepeer en gember. Perfect als voorgerecht of lichte hoofdgang.

Gerechtinformatie

Type: Voor- of tussengerecht / hoofdgerecht
Bereidingstijd: 11–20 minuten

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de salade

  • 200 g damhertfilet, in dunne plakjes (ongeveer 3 mm)
  • 1 handvol frisée
  • 1 handvol lollo rosso
  • 1 handvol rucola
  • 1 handvol eikenbladsla
  • ½ dl mosterdvinaigrette
  • 100 g Hollandse garnalen
  • Takjes kervel, voor garnering
  • Fleur de sel of grof zeezout

Voor de kweepeervinaigrette

  • 1 kweepeer (of handpeer als alternatief)
  • 1 dl witte wijn
  • 2 kardemompitten (gekneusd)
  • 10 g suiker
  • 15 g verse gemberwortel (grof gesneden)
  • 2 el druivenpitolie
  • 1 el citroensap
  • Peper en zout

Bereidingswijze

1. Damhertfilet

  1. Verhit de grillplaat of barbecue tot gloeiend heet.
  2. Gril de dunne plakjes damhertfilet aan één kant enkele seconden tot ze licht kleuren.
  3. Bestrooi met fleur de sel of grof zeezout en zet apart.

2. Kweepeervinaigrette

  1. Schil de kweepeer, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van ½ cm.
  2. Doe de blokjes in een pannetje met kardamom, witte wijn, gember en suiker.
  3. Breng aan de kook en laat inkoken tot ongeveer een halve deciliter overblijft.
  4. Verwijder kardamom en gember, en klop de vinaigrette op met druivenpitolie, citroensap, peper en zout.

3. Salade samenstellen

  1. Was en droog de verschillende slasoorten. Pluk in stukjes.
  2. Meng de sla met de mosterdvinaigrette.
  3. Leg de sla in het midden van de borden en verdeel de plakjes damhertfilet erover.
  4. Bestrooi met de Hollandse garnalen en garneer met takjes kervel.
  5. Schep tot slot de kweepeervinaigrette rondom de salade.

Bron

Dit recept is eerder verschenen op Wildplaza.com, een samenwerking tussen wildhandelaren en de Jagersvereniging.