Een verfijnde, frisse salade van kort gegrilde damhertfilet, Hollandse garnalen en een subtiel zoetzure vinaigrette van kweepeer en gember. Perfect als voorgerecht of lichte hoofdgang.
Gerechtinformatie
Type: Voor- of tussengerecht / hoofdgerecht
Bereidingstijd: 11–20 minuten
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de salade
- 200 g damhertfilet, in dunne plakjes (ongeveer 3 mm)
- 1 handvol frisée
- 1 handvol lollo rosso
- 1 handvol rucola
- 1 handvol eikenbladsla
- ½ dl mosterdvinaigrette
- 100 g Hollandse garnalen
- Takjes kervel, voor garnering
- Fleur de sel of grof zeezout
Voor de kweepeervinaigrette
- 1 kweepeer (of handpeer als alternatief)
- 1 dl witte wijn
- 2 kardemompitten (gekneusd)
- 10 g suiker
- 15 g verse gemberwortel (grof gesneden)
- 2 el druivenpitolie
- 1 el citroensap
- Peper en zout
Bereidingswijze
1. Damhertfilet
- Verhit de grillplaat of barbecue tot gloeiend heet.
- Gril de dunne plakjes damhertfilet aan één kant enkele seconden tot ze licht kleuren.
- Bestrooi met fleur de sel of grof zeezout en zet apart.
2. Kweepeervinaigrette
- Schil de kweepeer, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes van ½ cm.
- Doe de blokjes in een pannetje met kardamom, witte wijn, gember en suiker.
- Breng aan de kook en laat inkoken tot ongeveer een halve deciliter overblijft.
- Verwijder kardamom en gember, en klop de vinaigrette op met druivenpitolie, citroensap, peper en zout.
3. Salade samenstellen
- Was en droog de verschillende slasoorten. Pluk in stukjes.
- Meng de sla met de mosterdvinaigrette.
- Leg de sla in het midden van de borden en verdeel de plakjes damhertfilet erover.
- Bestrooi met de Hollandse garnalen en garneer met takjes kervel.
- Schep tot slot de kweepeervinaigrette rondom de salade.
Bron
Dit recept is eerder verschenen op Wildplaza.com, een samenwerking tussen wildhandelaren en de Jagersvereniging.