Site Logo

Limburgs zoervleisj

Limburgs zoervleisj van hert

Een klassiek stoofgerecht met een wild twist: mals hertenvlees langzaam gegaard in een zoetzure marinade van azijn, specerijen en uien. De appelstroop en ontbijtkoek geven het gerecht een diepe, volle smaak — perfect met Vlaamse frieten en gebakken groenten.

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 schouder of voorloper van damhert, ontvliesd (of ander wild om te stoven)
  • 10 + 5 kruidnagels
  • 20 jeneverbessen
  • 5 + 5 laurierblaadjes
  • 500 cc marinade (½ deel azijn – bijv. chardonnay- en oude sherry-azijn – en ½ deel water)
  • 500 + 200 gram uien
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • 2 grote eetlepels appelstroop
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

Ontvlies de schouder en snijd het vlees in stukken van ongeveer 2 x 2 cm. Meng het water met de azijn en proef: is het te zuur, voeg water toe; is het te mild, voeg extra azijn toe. Leg het vlees in de marinade zodat het volledig onderstaat. Voeg laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe en laat 24 uur marineren.

De volgende dag: giet het vlees af, vang de marinade op en verwijder de kruidnagels en laurier.

Verhit een koekenpan en braad het vlees in porties kort aan. Doe het vervolgens over in een braadpan. Voeg 5 verse kruidnagels en laurierblaadjes toe en laat de jeneverbessen uit de marinade meekoken. Breng aan de kook, schuim af en zet het vuur laag.

Snijd ondertussen 500 gram ui in halve ringen, bak deze lichtbruin en voeg toe aan het vlees. Laat het geheel minimaal 1,5 uur zachtjes stoven, eventueel langer tot het vlees goed mals is.

Controleer daarna de saus: als er nog veel vocht is, giet een deel af, kook dat apart in en los hierin de appelstroop op. Brokkel de ontbijtkoek erbij voor binding en voeg het geheel weer bij het vlees.

Snijd nog eens 200 gram ui in halve ringen, bak deze goudbruin en voeg toe aan de saus. Breng op smaak met zout en peper. Is het zuurtje te scherp? Voeg voorzichtig een ½ theelepel suiker toe.

Laat het gerecht een nacht rusten en warm de volgende dag opnieuw op voor de beste smaak.

Heerlijk met dikke Vlaamse frieten en gebakken groenten.

Aline Huizenga