Een klassiek wildgerecht waarin zachte hazenrug, kruidige hazenpeper en romige boerenkoolpuree samenkomen. Perfect voor koude winterdagen – vol smaak, traditie en warmte.
Gerechtinformatie
Type: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: Meer dan 2 uur
Ingrediënten
- 1 haas, opgedeeld in rugfilets en bouten
- 200 g boerenkool
- 300 g aardappelen
- 150 g spruiten
- 100 g gemengde paddenstoelen
- 2 uien
- 5 dl wildfond
- 12 meloes- of zilveruitjes
- 1 laurierblad
- Enkele kruidnagels en jeneverbessen
- 100 g peperkoek
- 50 g boter
- 60 g bloem
- Rode wijn
- Peper en zout
Bereiding
Hazenpeper
- Kruid de bouten met peper en zout en braad ze aan in wat olie.
- Voeg de in vieren gesneden uien toe en laat deze kort meebakken.
- Blus af met een flinke scheut rode wijn en voeg de wildfond, kruiden en peperkoek toe.
- Laat het geheel met deksel op de pan rustig sudderen tot de bouten gaar zijn (ongeveer 1,5 tot 2 uur).
- Neem het vlees van de botten en snijd in kleine stukjes.
- Smelt boter in een pan, voeg de bloem toe en laat even garen. Roer vervolgens de afgekoelde wildfond erbij tot een gladde saus ontstaat.
- Voeg het vlees en de gebakken paddenstoelen toe en breng op smaak met peper en zout.
Boerenkoolstamppot
- Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
- Blancheer de boerenkool en spoel direct af met koud water.
- Maal of pureer de boerenkool fijn en meng met de aardappelpuree.
- Breng op smaak met peper, zout, een scheutje azijn en een flinke klont roomboter.
Garnituur
- Kook de uitjes langzaam beetgaar in witte wijn met kruiden en een beetje suiker.
- Braad de hazenrugfilets om en om bruin en laat ze 15 minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Kook de spruitjes gaar, giet af en glaceer ze met boter voor een zachte glans.
Serveertip
Spuit met een spuitzak een cirkel boerenkoolpuree op het bord. Schep in het midden de hazenpeper en leg hierop plakjes hazenrug. Garneer met de spruitjes en uitjes en lepel wat van de saus over het gerecht voor een rijke, volle smaakbeleving.
Wild kopen?
Koop haas of ander wild rechtstreeks bij jagers of poeliers via Wild op de Kaart. Zo geniet u van duurzaam, lokaal wildvlees van Nederlandse bodem.
Bron
Recept: Jacob Voskamp – gepubliceerd via Wildplaza.com in samenwerking met de Jagersvereniging
Foto: Vladimir Mironov