Site Logo

Gebraden driekwart-haasjes

Een malse winterklassieker: jong haasvlees dat door pekelen extra sappig wordt en daarna langzaam in boter wordt gebraden. Perfect bij een stamppot of wintergroente.

Ingrediënten

  • Achterbouten van één driekwart-haas
  • Zout (ruim, ca. 1,5× de normale hoeveelheid)
  • ½ pakje boter

Voorbereiding — pekelen

  1. Wrijf de achterbouten ruim in met zout (ca. 1,5× meer dan normaal).
  2. Laat 24–48 uur rusten in de koelkast (gevacumeerd of in een plastic zak zonder lucht).
  3. Haal tijdig uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Bereiding

  1. Dep de bouten droog.
  2. Smelt ½ pakje boter in een ovale pan met dikke bodem.
  3. Leg de bouten in de gesmolten boter en laat ze zeer langzaam warm en bruin worden.
  4. Keer regelmatig; na circa 1,5 uur zijn ze gaar en goudbruin.
  5. Maak van het bakvet een jus voor bij de stamppot.

Serveertip

Heerlijk bij stamppot (bijv. prei). Voor volle hazen dezelfde methode gebruiken, maar met langere gaartijd.

Smakelijk eten!

Ellen Mookhoek