Een zachte, pure gans met volle smaak — langzaam gegaard in een aromatische bouillon van kruiden en specerijen. Door het gebruik van een snelkookpan verkort je de kooktijd tot 75 minuten, zonder in te leveren op smaak of malsheid.
Benodigdheden
- Snelkookpan (±6 liter)
Ingrediënten
- Poten van gans (borst kan ook, maar wordt iets droger)
- 13 gram (nitrietpekel)zout per kilo vlees (pootgewicht is ⅔ vlees)
- 2,5 gram zwarte peper
- 1 ui (mag met schil)
- 2 tenen knoflook, gekneusd
- 2 blaadjes laurier
- 8 jeneverbessen, gekneusd
- 8 pimentbolletjes, gekneusd
- Snufje foelie
- 2,5 gram takjes tijm
- 4 salieblaadjes
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- Water (totdat alles net onder staat)
- Naar smaak extra kruiden, bijvoorbeeld rozemarijn
Bereiding
Leg de ganzenpoten in de snelkookpan en voeg alle ingrediënten toe. Schenk water erbij tot de poten net onder staan. Sluit de snelkookpan en zet deze op middelhoog vuur tot de pan begint te sissen (ongeveer 20 minuten). Draai het vuur dan terug zodat het sissen verandert in een zacht fluisteren. Laat de gans 75 minuten garen.
Haal daarna de pan van het vuur en laat hem met de deksel dicht minimaal 20 minuten afkoelen zodat de druk kan ontsnappen. Open de pan voorzichtig en haal het vlees eruit. Verwijder de botjes.
Proef en geniet van de zachte structuur en rijke smaak!
Tip — Gebruik van het vlees en de bouillon
- Serveer het in een mooie schaal op tafel
- Verwerk het in een saus (bijvoorbeeld vindaloo)
- Maak een rillette met wat eendenvet
- Gebruik het als vulling voor bitterballen
- Leg het op een flammkuchen
De bouillon is heerlijk in:
- Fondue
- Risotto
- Stoofgerechten
- Of gewoon puur in een glaasje
Het vlees en de bouillon kunnen ook worden ingevroren.
Proef en geniet!
Aline Huizenga