Een frisse en verfijnde salade met houtduif, asperges en verse doperwten. Dit gerecht combineert de krachtige smaak van wild met de lichte tonen van voorjaarsgroenten – perfect als voorgerecht of zomers hoofdgerecht.
Gerechtinformatie
Type: Voor- of tussengerecht, hoofdgerecht
Bereidingstijd: Meer dan 2 uur
Ingrediënten
- 4 schoongemaakte houtduiven
- 4 witte asperges
- 4 groene asperges
- 500 g verse doperwten in de dop
- Oud zuurdesembrood of stokbrood
- 1 dl walnootolie
- ¼ dl balsamicoazijn
- 1 el honing
- 1 kropje radicchiosla
- 2 dl ganzenvet (van de poelier)
- Peper en zout
Bereiding
- Snijd de borstfilets en pootjes van de duiven. Bewaar de karkassen voor bijvoorbeeld soep.
- Kruid de boutjes met peper en zout en braad ze kort aan in hete boter.
- Verwarm het ganzenvet tot circa 80°C (in de oven of op een klein pitje). Laat de pootjes hierin circa 1,5 uur zachtjes garen.
- Snijd dunne plakjes van het brood, bestrijk met walnootolie en bak tot krokante crostini’s.
- Dop de erwten en schil de asperges. Kook ze in gezouten water knapperig: asperges 10 minuten, doperwten 5 minuten. Snijd de asperges in drieën.
- Maak de dressing: verwarm de balsamico met honing, peper en zout. Laat afkoelen en meng er de walnootolie door.
- Scheur de sla in grove stukken en meng met de helft van de dressing.
- Kruid de duivenborsten met peper en zout, bak ze om en om rosé in hete boter (ca. 2 minuten per kant). Laat ze daarna 10 minuten rusten in aluminiumfolie en snijd in plakken.
Tip
Vervang de asperges eens door gekookte schorseneren, in stukken van circa 8 centimeter – een verrassend lekkere variant.
Serveertip
Maak op elk bord een bergje sla en verdeel vlees, groenten en crostini’s er speels overheen. Lepel tot slot de resterende dressing over het geheel voor een mooie glans en frisse smaak.
Wild kopen?
Koop houtduif of ander wild rechtstreeks bij jagers of poeliers via Wild op de Kaart. Zo geniet u van duurzaam, lokaal wildvlees van Nederlandse bodem.
Bron
Wildplaza.com – in samenwerking met de Jagersvereniging
Foto: Karl Solano