05:32
21:39
Nachtmodus
Foto: Robert Harding

Zonne- en windmolenparken nog verre van ‘dierzaam’

“Er wordt te weinig gekeken naar de landelijke inbedding en de ecologische meerwaarde van zonneparken en windmolens in het buitengebied. Een goede landelijke sturing ontbreekt”, stelt ecoloog Raymond Klaassen van de Rijksuniversiteit Groningen. Klaassen doet zijn uitspraken in een binnenkort te verschijnen artikel in De Jager, het magazine van de Jagersvereniging.

Klaassen is ervan overtuigd dat zonneparken een positieve rol kunnen spelen in het terugbrengen van landschapselementen met een positieve meerwaarde voor de natuur, maar dat gebeurt niet omdat in de praktijk provincies en gemeentes beslissen over locaties. Klaassen: “Daar is de ecologische kennis veel te dun.”

Herzo van der Wal, voorzitter van het Kenniscentrum Reeën: “Sterker nog, ik vind dat die ecologische gedachte veel meer tussen de oren moet komen van projectontwikkelaars en meer aandacht verdient van de politiek. Als je dan in het buitengebied zonnepanelen en windmolens wil plaatsen doe het dan goed, met aandacht voor de natuur en het leefgebied van de dieren.”

Lees meer in editie 2 van De Jager die 18 februari verschijnt.

  • Delen:

Gerelateerd nieuws