05:53
21:37
Nachtmodus

Wat jagers moeten weten over de eikenprocessierups

Behalve teken, muggen en dazen kunnen jagers net als alle andere buitenmensen ook te maken krijgen met eikenprocessierupsen. In 2019 is er sprake van veel extra overlast. Daarbij kunnen de kleine brandharen flinke jeuk veroorzaken. En soms ook erger. In dit artikel vindt u informatie over de eikenprocessierups en wat u tegen de rups kan doen.

Wat is een eikenprocessierups

Niet alle rupsen in nesten zijn eikenprocessierupsen. Vaak zijn er in struiken van meidoorn of kardinaalsmuts spinsels te vinden met grote aantallen rupsen van de spinselmot. Die kunnen complete struiken kaalvreten en een struik omtoveren in een groot spookweb van spinseldraden. Een soort spinrag. De processierupsen zit alleen op eiken. De vlinder legt eitjes in de boomkroon, de rupsen komen in het voorjaar uit en vreten ’s nachts het jonge blad kaal. Ze trekken iedere ochtend in processie naar de stam. Hier zitten ze beschermd in een dicht spinsel om ’s nachts weer op pad te gaan naar het blad. Na een aantal vervellingen verschijnen de beruchte brandharen. De volgroeide rupsen verpoppen en worden in september weer vlinder. Deze leggen eitjes in de boomtoppen.  In het voorjaar komen hier weer nieuwe vlinders uit en is de cirkel rond.

Gevaar van de eikenprocessierups

Het gevaar van de processierups voor mensen zit in de miniscule breekbare haartjes. Honderdduizenden per rups. Wanneer ze loskomen door aanraking, wind of andere oorzaken zweven ze door de lucht en kunnen ze op de huid achterblijven.  Vooral bij zweten plakken ze goed, zoals bij hardlopers. Wrijven leidt tot rode vlekken en ernstige jeuk. Wanneer de brandharen per ongeluk in de ogen worden gewreven kunnen er complicaties ontstaan. Ook oude nesten zitten vol met brandharen.

Wat is er aan te doen?

Er zijn tal van bestrijdingsmethoden zoals vooraf bespuiten, maar ook branden of opzuigen van nesten. Wanneer dit onzorgvuldig gebeurt kan het juist leiden tot extra verspreiding van brandharen. Die kunnen tot jaren achterblijven. Zelf bestrijden wordt afgeraden. Voor jagers is het goed uitkijken, vooral bij eiken langs bosranden, langs paden of solitaire eiken. Bij eiken midden in de bossen is het een minder groot probleem.

Dus let op waar je zit en vermijd contact met getroffen bomen. Vaak zijn die al te herkennen aan de vraat van het blad. Is er dan geen natuurlijke bestrijding van vogels? Heel beperkt. Koolmezen kunnen de rupsen in een bepaald stadium eten, soms ook andere soorten. Maar die zijn niet in staat de enorme aanwas te reguleren. Dus ophangen van nestkastjes voor mezen is nuttig maar helpt nauwelijks. Anders was de rups veel minder algemeen. https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=25236  en NVWA dossier eikenprocessierups . En mocht de eikenprocessie rups het wat minder doen, de dennenprocessierups rukt bij onze zuiderburen ook al op. Inclusief brandharen.

  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws