Wasbeer rukt op het in noorden, provinciaal plan ontbreekt
In het noorden van Nederland zijn zo’n 60 waarnemingen van wasberen gedaan, meldt Dagblad van het Noorden. En hoewel dat nog niet zoveel is als in Limburg of Gelderland is de wasbeer ook in het noorden met een opmars bezig. Wasberen zijn exoten waarvoor de provincies een plan moeten ontwikkelen. Dat is in het noorden nog niet gebeurd.
‘Wasberen zijn dieren die je om meerdere redenen niet wilt hebben,’ stelt Piet Bergers van de Zoogdiervereniging in het Dagblad van eht Noorden. ‘Ze eten alles wat ze tegenkomen. Van insecten tot vruchten en van jonge weidevogels tot afval. Bovendien dragen ze parasieten bij zich waar mensen ziek van kunnen worden.’
Nederland verplicht wasbeer te verwijderen
Omdat de wasbeer een bedreiging vormt voor inheemse diersoorten staat hij op de Unielijst van invasieve exoten. Het gaat hierbij om soorten die in delen van de Europese Unie schade toebrengen aan biodiversiteit of ecosystemen. Of waarvan men verwacht dat ze dat in de toekomst gaan doen. Lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht deze populaties op te sporen en uit de natuur te verwijderen. Als dat niet lukt moet men er alles aan doen om de populaties zo klein mogelijk te houden. In Nederland is dat de verantwoordelijkheid van de provincies.
Verschillen tussen provincies
In Gelderland worden de wasberen geschoten. Limburg laat de dieren vangen door een instantie en daarna weer opvangen in een dierenopvangcentrum. De provincies in het noorden hebben zo’n plan nog niet gemaakt.
Lees meer op dvhn.nl
Steeds vaker wasberen in het noorden