05:23
21:58
Nachtmodus
Foto: Robert-Jan Asselbergs

Uitbraak vogelgriep Sint-Oedenrode: gedeeltelijk jachtverbod op wilde watervogels

Er is een uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode (Noord-Brabant) vastgesteld. 

De overheid heeft een regeling beperkende maatregelen ingesteld, waaronder een gedeeltelijk jachtverbod in een gebied van 10 kilometer rondom het getroffen bedrijf (kaart). In dit gebied mogen wilde watervogels niet bejaagd worden.

Andere jachtactiviteiten mogen wel plaatsvinden, mits er geen wilde watervogels worden verstoord.

Daarnaast is er per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint Oedenrode. Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, blijven onverkort van kracht. Ook zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen.

Wat jagers kunnen doen
Er zijn steeds meer meldingen van met vogelgriep besmette dieren in Nederland. Dit kunnen jagers doen om besmettingen te voorkomen:

  • Alert zijn en de berichtgeving volgen;
  • Dode, zieke of verzwakte vogels in het veld uit voorzorg niet aanraken, maar wel melden en opsturen na melding. Via deze link vindt u contactgegevens van instanties waar u dit kunt melden;
  • Voorkomen dat dode dieren in het water achterblijven;
  • Neem geen vogels mee uit gebieden waar uitbraken voorkomen of besmetting is vastgesteld.
  • Bezoek geen pluimveebedrijven of uitlopen van pluimveebedrijven als in Nederland sprake is van een uitbraak of dreiging daarvan. Pluimveehouders die ook jagen op watervogels wordt aangeraden in uitbraakperioden niet te jagen op waterwild, direct of indirect, met watervogels in contact te komen en ze ook niet mee te (laten) brengen naar hun bedrijf;
  • Dat geldt ook voor jagers die de bestrijding van ratten of vossen op pluimveebedrijven uitvoeren. Kom niet in de uitlooprennen of op bedrijven.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws