06:29
20:45
Nachtmodus
Foto: Weginspecteur Ron via Twitter (@WIS_Ron)

Personenauto rijdt rotte wilde zwijnen dood op A2 – Brabants Dagblad 2 juli 2018

Een automobilist heeft in de nacht van 1 op 2 juli maar liefst veertien wilde zwijnen doodgereden op de A2 bij Maarheeze. De bestuurder raakte lichtgewond, de auto zwaarbeschadigd. Geen van de veertien wilde zwijnen overleefde de aanrijding.

De dieren liepen midden in de nacht op de snelweg en werden geraakt door een personenauto. Het gebeurt niet vaak dat een grote rotte zwijnen op de weg loopt. “Dat zo’n grote groep de snelweg op rent, verbaast me enorm”, zegt de boswachter. Het kan zijn dat de wilde zwijnen ergens van geschrokken zijn, maar ook de groeiende populatie en het vergroten van het trekgebied door groeiende gewassen kan een oorzaak zijn.

Jagers doen veel moeite om de populatie in te dammen, maar dat is niet eenvoudig. Hoewel de mogelijkheden zijn verruimd (onder andere door het toestaan van nachtkijkers, warmtecamera’s en vangkooien) maken de provinciale verschillen in vergunningen het er niet gemakkelijker op. Ook wordt vermoed dat het verschil in regelgeving tussen Nederland en België ervoor zorgt dat wilde zwijnen hun toevlucht nemen naar Zuid-Nederland.

Stichting Afhandeling en Monitoring Fauna-aanrijdingen (SAMF) werd ingeschakeld voor het opruimen van de veertien, vooral jonge, dode dieren.

Provinciale Staten-lid Suzanne Ottens heeft naar aanleiding van deze aanrijding Statenvragen ingediend over het nulstandbeleid voor wilde zwijnen.

Lees het hele artikel

Brabants Dagblad
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items