05:33
21:38
Nachtmodus
Foto: Adri Schouten

Komt uw kat buiten? Dan overtreedt hij Europese regels – Trouw

Een kat die de deur uit gaat richt onderschatte schade aan in de natuur. En eigenlijk mogen katten niet ongecontroleerd naar buiten gaan, zeggen twee juristen van Tilburg Universiteit. Dat baseren zij op de Europese regels voor natuurbescherming. 

De kat is voor veel diersoorten een groot gevaar en staat daarom ook in de Europese top 3 van de meest schadelijke uitheemse dieren. Naar schatting worden er in Nederland elk jaar 140 miljoen diersoorten, zoals vogels en kleine zoogdieren, gedood door de huiskat. Ook zonder te jagen zijn huiskatten schadelijk voor andere dierenpopulaties. De aanwezigheid van een kat brengt vogels zoveel stres dat ze bijvoorbeeld beperkt broeien en hun jongen minder voeden.

En dat feit is dus niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook tegen de regels in. Onder de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn is Nederland immers verplicht om bepaalde soorten en hun leefgebieden te beschermen, en mogelijke bedreigingen te beperken. Een kat toezichtloos laten rondlopen is feitelijk al verboden, zeggen de juristen.

Lees het hele bericht op de website van Trouw

Komt uw kat buiten? Dan overtreedt hij Europese regels
  • Delen:

Meer informatie


Gerelateerd nieuws


Gerelateerde items