05:39
21:31
Nachtmodus
Foto: Tom de Rooij

Jongeren als Frank hebben het jagen ontdekt: ‘Belangrijk om bewust te eten’ – BN de Stem

Steeds meer jongeren hebben interesse in jagen en halen hun jachtakte. Het halen van een jachtakte is in Nederland nodig om te mogen jagen. In 2020 startten zo’n 1010 cursisten met de jachtopleiding. Daarvan was zo’n 55%, 550 cursisten, ‘jonge jager’, dat wil zeggen tot een leeftijd van 36 jaar.

Frank Evers (33) uit Sprundel is dit jaar bezig met het halen van zijn jachtakte. Hij was altijd al graag in de natuur en wil graag een steentje bijdragen aan het wildbeheer. Verschillende dingen aan het jagen spreken hem aan. ,,Ik ben veel met dieren bezig en ik ben ook veel in de natuur te vinden. Daarnaast vind ik het belangrijk om bewust te eten en te weten waar je eten vandaan komt. Jagen past daar mooi bij.” 

Ook Leender Bijnagte (24) uit Scherpennise, jonge jager sinds zijn 18e zegt: “Een van de mooiste dingen is het zijn in en zorgen voor de natuur. Je staat daar heel dichtbij en ziet veel dingen die anderen niet zien. Bijvoorbeeld als je bij zonsopkomst in de slootkant zit om ganzen te jagen. Dat is zo mooi, en gelijk een van de mooiste dingen van het jagen.” 

De jager uit Scherpenisse merkt dat er wel vooral veel oudere jagers zijn, maar dat er ook vanuit jongeren steeds meer belangstelling komt. ,,We hebben van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging een groep junior jagers. Die gaan met elkaar mee op jacht en nemen ook af en toe anderen mee. Die besluiten dan soms ook weer hun akte te gaan halen. Op die manier kun je andere mensen laten zien hoe mooi de natuur is, en hoe goed jagen daarbij past.” 

 

Lees het hele bericht op de website van BN de Stem

bndestem.nl
  • Delen:

Gerelateerd nieuws